Ustavno sodišče je rok za predložitev odgovora DZ-ja v skladu s prošnjo podaljšalo za tri dni oziroma do 20. oktobra. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Ustavno sodišče je rok za predložitev odgovora DZ-ja v skladu s prošnjo podaljšalo za tri dni oziroma do 20. oktobra. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Prošnjo predsednika državnega zbora je ustavno sodišče prejelo v četrtek in o njej odločalo že na četrtkovem zasedanju. Rok za predložitev odgovora je sodišče v skladu s prošnjo podaljšalo za tri dni oziroma do 20. oktobra.

POVZETEK IZJAVE CIVILNE INICIATIVE ZA DRUŽINO IN PRAVICE OTROK
V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok se veselimo družinskega referenduma in prosimo odhajajočo vladno koalicijo, da čim prej pripravi svoj odgovor na strokovno argumentacijo za izvedbo družinskega referenduma Civilne iniciative, ki smo ga 5. 10. 2011 predali Ustavnemu sodišču. V Civilni iniciativi smo strokovno argumentacijo Ustavnemu sodišču posredovali en teden pred iztekom roka, ki ga je določilo Ustavno sodišče, saj menimo, da je prav, da bi bil družinski referendum izveden skupaj z državnozborskimi volitvami 4. decembra 2011. Žal nam je, da vlada in Državni zbor z vsemi svojimi strokovnjaki ne moreta pripraviti svojega odgovora na strokovno argumentacijo Civilne iniciative v razumnem 10-dnevnem roku, ki ga je določilo Ustavno sodišče. Vlado in Državni zbor prosimo, naj se potrudita in pripravita svoj odgovor Ustavnemu sodišču čim prej in s tem omogočita sočasno izvedbo družinskega referenduma in volitev, s čimer bomo v težki gospodarski krizi in socialni stiski prihranili več milijonov evrov, ki bodo lahko namenjeni najbolj pomoči potrebnim v naši državi. Otrok potrebuje skrbna in ljubeča mamo in očeta. Kot izhaja iz naše strokovne argumentacije, je družinski referendum ne le dopusten, ampak tudi potreben. Družinski zakonik namreč ne priznava izjemnega pomena mame in očeta za otrokovo rojstvo, razvoj in vzgojo, zato je nujno potrebno, da pomen materinstva in očetovstva obranijo državljanke in državljani na referendumu. V Civilni iniciativi obljubljamo, da bomo še potrebnih 13.000 podpisov zbrali v najkrajšem možnem času in s tem naredili vse, kar je v naši moči, da bo družinski referendum lahko potekal sočasno z volitvami.

Kerševan: Izkazani so bili razumni razlogi za podaljšanje
Razlogi za podaljšanje roka, v katerem bi moral DZ ustavnemu sodišču podati dodatne odgovore na argumente pobudnikov referenduma o družinskem zakoniku, so organizacijske narave, je pojasnil generalni sekretar sodišča Erik Kerševan. Povedal je tudi, da naj bi pristojno parlamentarno delovno telo, ki bo oblikovalo odgovore, zasedalo šele prihodnji teden. Ustavno sodišče je tako kot v vseh takšnih primerih, "v katerih so izkazani razumni razlogi za podaljšanje roka za pripravo stališč, tudi v tem primeru to upoštevalo".

Kerševan je še poudaril, da je to zadnji rok za odgovor DZ-ja. Če bo državni zbor odgovor posredoval šele 19. ali 20. oktobra oziroma ga ne bo predčasno, ustavno sodišče prihodnji teden še ne bo nadaljevalo obravnave dopustnosti referenduma o zakoniku. Razpravo bi lahko nadaljevali šele na seji, ki bo 3. novembra.

Ustavno sodišče na predlog državnega zbora oziroma poslanskih skupin SD, LDS, Zares, DeSUS in nepovezanih poslancev presoja, ali bi z odložitvijo uveljavitve družinskega zakonika ali z njegovo zavrnitvijo na referendumu prišlo do neustavnih posledic. Pobudnik referenduma, Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, je ustavnemu sodišču predložil argumente v korist referendumu 5. oktobra. Sodišče je državni zbor tako 7. oktobra pozvalo, naj v desetih dneh odgovori na argumente predlagateljev.