Rupel na novem delovnem mestu, a še vedno brez točnih določil o pristojnostih in nalogah. Foto: EPA
Rupel na novem delovnem mestu, a še vedno brez točnih določil o pristojnostih in nalogah. Foto: EPA
Rupel na novem delovnem mestu

Nekdanji zunanji minister je prvič prišel v prostore vlade, kjer bo za svoje delo plačan po zakonu o javnih uslužbencih, druge podrobnosti pa še niso bile predmet pogovorov, poroča Radio Slovenija. Rupel bo imel status sekretarja, uvrščen pa bo v 49. plačni razred z bruto plačo 3.101 evra, oziroma približno 1.800 evrov neto.

Rupel svojega imenovanja še vedno noče komentirati, premier Borut Pahor pa je med drugim dejal, da ni bil izvoljen, da bi bil priljubljen pri ljudeh, ampak zato, da bi sprejemal pravilne odločitve. Pahor je še dodal, da mu bo Rupel le svetoval pri odločitvah, ki jih bo na koncu sprejemal sam.

Kakšno bo razmerje med glavnimi akterji zunanje politike?
Še vedno je tako tudi odprto vprašanje, kako bo imenovanje vplivalo na oblikovanje zunanje politike in sploh na odnose med glavnimi vršilci: zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem, premierjem Pahorjem in predsednikom države Danilom Türkom, ki je pred dnevi zavrnil imenovanje Rupla za veleposlanika na Dunaju, kot enega izmed razlogov pa je navedel, da mu ne zaupa.

Negativen odziv je sicer imenovanje zbudilo tudi pri MMC-jevih uporabnikih, saj se je v anketi, v kateri je sodelovalo rekordno število uporabnikov (prek 6.200), 75 odstotkov se jih ni strinjalo s Pahorjevo odločitvijo o imenovanju Rupla.

B. K.

Rupel na novem delovnem mestu