Rupel je v četrtek objavljeno besedilo označil za pregled zgodovinskega dogajanja. Foto: RTV SLO
Rupel je v četrtek objavljeno besedilo označil za pregled zgodovinskega dogajanja. Foto: RTV SLO
Hrvaški predsednik Stipe Mesić
Mesić meni, da bi bilo vprašanje varčevalcev, tako kot vprašanje meje, rešiti z arbitražo. Foto: EPA
Evropska komisija
EU prelaga reševanje spornega vprašanja na ramena obeh držav. Foto: RTV SLO

V zvezi z besedilom, objavljenim na spletnih straneh ministrstva, ki govori o stališču do prevzema jamstva nekdanjega SFRJ-ja za devizne hranilne vloge, je Rupel v Dnevniku na TVS dejal, da se z njim Slovenija samo brani pred očitki in obtožbami Hrvaške glede vlog. Besedilo, ki ga je napisal Miha Pogačnik, pa je označil za pregled zgodovinskega dogajanja.

Mesić: Slovenija samo kaže mišice
Slovenija vstopa Hrvaške v EU ne more niti zaustaviti niti pospešiti, je v Zagrebu zatrdil hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Mesić je pogojevanje vstopa Hrvaške v EU z rešitvijo problema deviznih vlog označil za "majhno, a nepotrebno razkazovanje mišic". Rešitev vprašanja je po njegovem mnenju možna po mirni poti, kot možnost pa je omenil še arbitražo.


EU: Spor naj rešita državi
Evropska komisija je glede vprašanja deviznih vlog nekdanjega LB-ja na Hrvaškem poudarila, da ga morata državi rešiti dvostransko.

Bruselj je v odzivu na napoved Ljubljane, da bo pristop Hrvaške k Evropski uniji pogojeval z rešitvijo vprašanja deviznih vlog, sporočil, da je vprašanje varčevalcev povezano s sporazumom o nasledstvu po nekdanjem SFRJ-ju.