Pogoji DeSUSa: državotvorno ministrstvo, ministrstvo več od LDS-a, dvig najnižjih pokojnin. Foto: EPA
Pogoji DeSUSa: državotvorno ministrstvo, ministrstvo več od LDS-a, dvig najnižjih pokojnin. Foto: EPA
Koalicijska usklajevanja
Za mesta na ministrstvih, ki jih ima na spisku želja Karl Erjavec, naj bi vladala kar precejšnja gneča. Foto: MMC RTV SLO
Poslanska skupina DeSUS-a si želi nadaljevanje pogajanj, o nadaljnji usodi koalicijskih pogajanj pa bo odločal izvršni odbor stranke. Foto: MMC RTV SLO

Moja četica poslancev je znana po tem, da hitro odkoraka iz koalicije in da vanjo hitro tudi vkoraka.

Karl Erjavec pred sestankom s poslansko skupino
Gregor Golobič, Katarina Kresal in Borut Pahor
Prvaki Zaresa, LDS-a in SD-ja zdaj čakajo na odločitev DeSUS-a. Foto: MMC RTV SLO
Pogajanja bliže kompromisu?

Borut Pahor naj bi mu, tako prvi mož DeSUS-a, vnaprej odrekel zdajšnjo vladno funkcijo. Erjavec, ki je gostoval v Odmevih, ob tem dodaja, da tako pogajanj ne gre začenjati. Toda "dilemo smo razčistili, pot je odprta", pravi.

Sicer pa DeSUS v pogajanjih pričakuje eno državnotvorno ministrstvo oziroma eno več kot najmanjša stranka verjetne koalicije (LDS). Na vprašanje o navideznem koalicijskem dualizmu, kjer na bi na eni strani deloval t. i. levi trojček, ki bi se mu DeSUS zgolj priključil, odgovarja, da je bilo "formulo 3 + 1 čutiti", a je zadeva tudi minila. Ob tem Erjavec navaja, da za DeSUS programska prioriteta ostaja dvig najnižjih pokojnin na predlaganih 600 evrov, a je številka lahko predmet pogajanj, pravi.

Napovedi, da naj bi bil dokončen predlog koalicijske pogodbe pripravljen do srede, komentira z besedami, da gre za zelo malo časa. "DeSUS bo naredil vse, da bi to uspelo." A ne za ceno že omenjenih programskih izhodišč, dodaja.

Dopoldne sta se Borut Pahor in Karl Erjavec dogovorila za nadaljevanje koalicijskih pogajanj, zatem pa sta se o vsebini koalicijske pogodbe usklajevali pogajalski skupini SD-ja in DeSUS-a.

Pogajanja naj bi se nadaljevala tudi v torek. Član pogajalcev iz SD-ja Miloš Pavlica je povedal, da zdaj brez zapletov postopoma usklajujejo posamezne točke vsebine koalicijske pogodbe, član DeSUS-ove skupine Vili Rezman pa pričakuje, da bodo vsebinski del koalicijske pogodbe uskladili lažje kot kadrovskega. A tudi pri vsebini so si stališča strank v določenih pogledih različna - na primer do porabe sredstev, prenesenih s Kapitalske družbe. V DeSUS-u bodo tudi vztrajali, da morajo biti zdravstveni programi plačani iz zdravstvenih sredstev, še pravi Rezman. Pavlica dodaja, da oboji vidijo sredstva Kada kot stabilizator pokojninske blagajne, zato pričakuje, da bodo našli rešitev.

Med pomembnejšimi vprašanji, o katerih se usklajujeta pogajalski skupini, je tudi modernizacija pokojninskega sistema. Erjavec je denimo napovedal, da bodo v DeSUS-u glede vsebine koalicijske pogodbe vztrajali, da se izboljša položaj upokojencev z najnižjimi pokojninami, pri čemer pa večjih težav ne pričakuje.

Kmalu sestanek vseh štirih strank
Osnutek koalicijske pogodbe med SD-jem, Zaresom in LDS-om je sicer vsebinsko usklajen, a je ostal nedokončan ravno zato, da bi DeSUS ob morebitni vrnitvi lahko enakopravno sodeloval in da bi usklajevanja končali skupaj tako vsebinsko kot kadrovsko. Zdaj naj bi zato kmalu sledil sestanek vseh štirih strank.

Karl Erjavec in Borut Pahor sta namreč na sestanku sklenila, da se DeSUS takoj vrne v prekinjena koalicijska pogajanja kot enakopraven partner. Pogajanja so v četrtek zastala zaradi predsednika Karla Erjavca, ki je svoj vstop v koalicijo pogojeval s tem, da obdrži obrambno ministrstvo.

Erjavec le popustil pritiskom v stranki
DeSUS
je po sestanku izvršnega odbora stranke izrekel podporo predsedniku Karlu Erjavcu, da nadaljuje vsebinska pogajanja z najverjetnejšim mandatarjem Borutom Pahorjem.

Kadrovske rešitve v koalicijski pogodbi za zdaj ostajajo odprte, o njih se bodo predsedniki morebitnih koalicijskih strank še pogajali. Erjavec dodaja, da si v njegovi stranki želijo enega izmed državotvornih resorjev, torej zunanje, notranje ali obrambno. O ugibanjih, da bi lahko postal prvi minister za Slovence po svetu, je Erjavec dejal: "To je šala." Sicer bo mesto obrambnega ministra eno izmed izhodišč na pogajanjih, a je Erjavec razložil, da bodo videli, kaj se bodo dogovorili.

"Stranka DeSUS je enotna, pričakuje pa enakopravno obravnavo glede na volilni uspeh,"

je še povedal predsednik DeSUS-a.

Kot je že dopoldne za Radio Slovenija dejal poslanec DeSUS-a Vili Rezman, Karl Erjavec svojega položaja v vladi ne bo postavljal pred interese stranke, kar bi lahko pomenilo, da torej ne bo več vztrajal pri mestu obrambnega ministra. Stališča tistih, ki so vključeni v pogajanja, poznam, in nihče se ni opredelil v smislu umika DeSUS-a s pogajanj, je še dejal Rezman.

Po seji izvršenga odbora DeSUS-a pa je začasni vodja poslanske skupine stranke Franc Žnidaršič povedal, da so se v vsem uskladili in dajajo poudarek vsebini koalicijske pogodbe. "Pričakujem, da bodo pogajanja trdna, a računam, da bi morali v nekaj dneh s pogajanji priti naprej," je še dejal Žnidaršič.

Poslanska skupina želi nadaljevanje pogajanj
Za srečanje med poslanskimi skupinami SD-ja in DeSUS-a sta se v petek dogovorila Miran Potrč (SD) in Vili Rezman (DeSUS), saj, kot sta pojasnila, po začasni odložitvi pogajanj o vsebini koalicijske pogodbe prihaja na poslanski skupini stranke vse več vprašanj o razlogih za tako stanje z zahtevami, da se koalicijska pogajanja nadaljujejo.

Pahor: To bo vlada Republike Slovenije
Pahor je dejal, da bo pri rezdelitvi resorjev kompetentnost kandidatov na prvem mestu, tako da se prav lahko zgodi, da bo kdo izmed ministrov tudi oseba, ki ne bo pripadala nobeni od strank. Napoveduje, da nova vlada ne bo vlada 4 koalicijskih strank, temveč vlada Republike Slovenije. Na sestanku med prvakoma Zaresa in LDS-a je Pahor tudi odprl vprašanje, kako združiti ministrstva, da se njihovo število ne bi povečalo in da bi vlada lahko opravljala predvidene naloge v prihodnjih štirih letih, pri čemer je ena izmed njih tudi sodelovanje s Slovenci po svetu, še poroča Radio Slovenija.

C. R.

Moja četica poslancev je znana po tem, da hitro odkoraka iz koalicije in da vanjo hitro tudi vkoraka.

Karl Erjavec pred sestankom s poslansko skupino
Pogajanja bliže kompromisu?