Po besedah Majde Potrata (SD) je novela zakona o dohodnini druga priložnost za ureditev prihodkovne strani proračuna. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Po besedah Majde Potrata (SD) je novela zakona o dohodnini druga priložnost za ureditev prihodkovne strani proračuna. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Romana Tomc
Romana Tomc iz SDS-a se je na pobudo SD-ja odzvala z besedami, da je obdavčitev bogatih vsekakor eno izmed področij, pri katerih bo vlada vplivala na dodatne prihodke v državno blagajno. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

SD bo v parlamentarno proceduro vložil predlog novele zakona o dohodnini, ki uvaja nov dohodninski razred. Po tej noveli bi ljudje z letnimi dohodki nad 60.000 evrov plačali 50-odstotno dohodnino.

Po besedah Majde Potrata (SD) je novela druga priložnost za ureditev prihodkovne strani proračuna. Rešitve namreč ni samo v "drastičnem rezu v odhodkovno stran", ampak je za boljšo družbeno sprejemljivost treba po njenem mnenju skrbeti tudi na prihodkovni strani.

"Nov dohodninski razred je še predmet pogajanj"
Novela bi, kot pravi, v proračun še letos prinesla 40 milijonov evrov, poleg tega pa bi vladi in socialnim partnerjem dala čas, da pridejo do sprejemljivega predloga, ki bi zmanjšal možnosti za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Romana Tomc iz SDS-a se je na pobudo SD-ja odzvala z besedami, da je obdavčitev bogatih vsekakor eno izmed področij, pri katerih bo vlada vplivala na dodatne prihodke v državno blagajno. Glede uvedbe novega dohodninskega razreda pa je pojasnila, da je to ena izmed možnosti, ki jih ima vlada in ki je kot vse druge še predmet pogajanj.

"DZ prevzel del odgovornosti za slab socialni dialog"
Janko Veber
je na tiskovni konferenci SD-ja predstavil še poziv k "razumnemu organiziranju dela in sprejemanja odločitev v DZ-ju". V stranki namreč ugotavljajo, da so v dozdajšnjem delu parlamenta obravnavali zakone, ki niso bili usklajeni s socialnimi partnerji. Kot je dejal, je s tem tudi DZ prevzel nase "del odgovornosti za slab socialni dialog". Eden takšnih zakonov je po njegovih besedah novela zakona o dodatnih intervencijskih ukrepih, zaradi katerega je bila že vložena pobuda za začetek postopka za razpis referenduma.

Vodja poslanske skupine SD-ja je ob skorajšnji obravnavi zakona o uravnoteženju javnih financ pozval tudi k boljši organizaciji dela v DZ-ju. Kot je opozoril, je, denimo, za torek napovedanih kar 10 sej delovnih teles, zaradi česar bo po njegovem mnenju težko organizirati delo po poslanskih skupinah in posvetovanja s strokovnimi skupinami.

Predsednika DZ-ja Gregorja Viranta zato v SD-ju pozivajo, naj omogoči kakovostno pripravo na obravnavo zakona na delovnih telesih in tudi pozneje na seji državnega zbora.