"Kresalova zagovarja tožilca, ki je preganjal ljudi zaradi političnega izražanja," so prepričani v SDS-u. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Katarina Kresal pravi, da v SDS-u ne znajo misliti drugače, kot da umetno ustvarjajo delitev na dobre in slabe. Foto: BoBo

"Ministrica Kresalova tokrat zagovarja tožilca, ki je preganjal ljudi, med njimi celo mladoletnika, zaradi političnega izražanja. Kadar je obstajal sum, da so bile takšne osebe na položaju poleg pod vplivom totalitarne ideologije tudi pod vplivom različnih substanc, je bila zaskrbljenost pred nerazumnimi dejanji represivnih organov še toliko bolj utemeljena," so v odzivu zapisali v stranki SDS. Dodajajo še: "V zgodovini so mračna obdobja nastopila vedno takrat, ko so policijski oziroma notranji ministri začeli javno zagovarjati kršitve in kršitelje človekovih pravic."


Janša: Tak človek ne bi smel voditi tožilske organizacije
Janez Janša je na torkovi novinarski konferenci dejal, da je kandidat za vrhovnega državnega tožilca Zvonko Fišer podobno kot Masleša "dokazano in nedvoumno" sodeloval pri sodnih zadevah, ki kršijo temeljne človekove pravice. To zagotovo ne bo ostalo brez odmeva, zagotavlja Janša, niti v Evropski uniji in mednarodni skupnosti. Po Janševih trditvah po tako nedvoumnih kršitvah tak človek nikakor ne bi smel voditi tožilske organizacije. V obdobju, ko so človekove pravice v mednarodni svetovni ureditvi na težki preizkušnji in v procesu redefiniranja, se vlada ne bi smela na tak način igrati z njimi, je dejal Janša in dodal, da je očitno edini kriterij vlade, da na položaje imenuje "deklarirane kršitelje človekovih pravic".

Celotno izjavo Janeza Janše in odziv ministrice Katarine Kresal si lahko preberete tukaj.


Kresalova: Kdor koli ni iz črede SDS-a, doživi brutalno obračunavanje
Na Janševe besede se je odzvala predsednica LDS-a Katarina Kresal, ki pravi, da v času, ko ljudje nujno potrebujejo vsaj nekaj optimizma in pozitivnih prizadevanj, v SDS-u ne znajo misliti drugače, kot da umetno ustvarjajo delitev na dobre in slabe, na poštene in nepoštene. "Kdor koli ni iz črede SDS-a, doživi brutalno obračunavanje, tako na strokovni kot na osebni ravni. Če še to ni dovolj, sledijo tudi obračunavanja z družinskimi člani," pravi Kresalova.

Po njenem mnenju SDS spodkopava temelje pravne države. Janša namreč po eni strani zatrjuje, da pravna država ne deluje in da je pravosodje v krizi, po drugi strani pa visokemu pravosodnemu funkcionarju, ki je bil med drugim devet let ustavni sodnik, "odreka pravico sploh kadar koli delovati v pravosodju, kar predstavlja najhujšo obliko diskriminacije". S tem je Janša po njenem mnenju znova dokazal, da sta diskvalifikacija in diskreditacija orožje, brez katerega ne zna biti političnega boja.