Poslanke in poslanci SDS-a so na predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča naslovili nov dopis. Foto: BoBo
Poslanke in poslanci SDS-a so na predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča naslovili nov dopis. Foto: BoBo
SDS in KPK
SDS ugotavlja, da je slovenska javnost "ostala brez argumentiranih odgovorov" predsednika KPK-ja. Foto: BoBo

Po objavi poročila o premoženjskem stanju predsednikov strank na Komisijo za preprečevanje korupcije letijo različni očitki in ugovori, kar so člani komisije napovedali že ob predstavitvi njihovih sklepov.

Ker so ugotovitve komisije obremenilne tudi za predsednika SDS-a Janeza Janšo, so poslanci že pred tedni poslali KPK-ju pismo, v katerem sprašujejo po premoženju predsednika KPK-ja Gorana Klemenčiča, zaposlitvah drugih članov, izkušnjah Roka Praprotnika, od komisije pa zahtevajo, da pregleda še poslovanje družb, ki so v lasti družinskih članov zaposlenih na komisiji.

KPK ovadil Janšo, Cukjatija, Simonitija
KPK je na to pismo odgovoril: "Institucije pravne države, pa naj gre za komisijo, sodišča ali druge državne organe, se na to raven, kot si ga privošči politična stranka, ne morejo in ne smejo spuščati. Lahko zgolj skupaj z večino državljank in državljanov te države šokirano ugotavljamo, v kakšno "blato" je padel javni diskurz in kako ni več nobenih mej ter dostojnosti." Po njihovih besedah kritike in napadi ne morejo spremeniti ugotovitev, ki jih v sebi nosi Zaključno poročilo o premoženjskem stanju.

Protikorupcijska komisija pravi, da se s politično stranko ne bo pogovarjala prek odprtih pisem niti ne bo dopustila, da nadzor nad delom komisije izvaja katera koli politična stranka. Po zakonu to lahko počnejo DZ, sodišče in drugi pristojni nadzorni organi, dodajajo. Preberite:
KPK: Zahteve SDS-a so skrajno cinične in absurdne

So pa zaradi napadov vložili več ovadb za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, storjeno proti državnemu organu ali proti uradni osebi v zvezi z opravljanjem njene službe, v tem organu proti predsedniku vlade Janezu Janši, Francetu Cukjatiju, Vasku Simonitiju in "še nekaterim drugim osebam".

To je 26 poslancev SDS-a s prvopodpisanim Jožetom Tankom spodbudilo k pisanju novega pisma. V njem pišejo, da se "v zgodovini slovenske samostojnosti še ni zgodilo, da bi se predstavniki kateregakoli državnega organa zaradi utemeljenih nestrinjanj z delom državnega organa odzvali z množično vložitvijo kazenskih ovadb zoper tiste, ki kritiko kot svoje mnenje tudi izražajo. To je praksa zastraševanja in praksa nekega režima, ki smo se mu že leta 1990 plebiscitarno odpovedali, ostaja pa še vedno modus operandi tistih, ki uporabljate argument moči in ne moč argumenta."

Ovadbe niso primerne zaradi vrhovnega tožilca
Prav tako menijo, da vložitev kazenskih ovadb na tožilstvo, "ki ga vodi oseba, ki je bila imenovana s strani istega političnega pola kot člani komisije," ni dejanje primernosti, demokratičnosti ali zagotavljanja ugleda komisije. Po njihovih besedah bi bilo namreč "povsem dovolj, da bi argumentirano zavrnili vprašanja, ki jih na vas ne naslavljamo samo mi, temveč se vedno pogosteje pojavljajo v javnosti."

Še enkrat so ponovili svoja vprašanja, ki so jih poslali že pred dnevi, ter zapisali, da "zatiranje izražanja osebnega mnenja v javnosti ni uspelo nobenemu totalitarnemu režimu na slovenskih tleh in tudi ne bo uspelo sedanjim članom komisije". Prepričani so, da je zaključno poročilo o premoženjskem stanju Janeza Janše zgolj poročilo o predstavah članov komisije, ne pa o dejanskem stanju.

Povedali so še, da niso podpirali ustanovitve te komisije, saj menijo, da bi njene naloge boljše in bolj verodostojno opravljale druge institucije - na primer Računsko sodišče ali davčna uprava.