ŠOS načrtuje še en shod. Foto: RTV SLO
ŠOS načrtuje še en shod. Foto: RTV SLO
Miha Ulčar, predsednik ŠOS-a
Miha Ulčar, predsednik ŠOS-a, pojasnjuje, da so še možnosti, da odstopijo od protesta. Foto: RTV SLO

Na protest bodo povabili dijake, študente in tudi njihove starše. Minister za šolstvo Milan Zver jim je namreč očital, da na prvi opozorilni shod 19. aprila niso povabili zadnjih omenjenih.

Za ponovni shod so se odločili, ker je vladna pogajalska skupina na zadnjih pogajanjih storila korak nazaj in se ne želi pogajati o zahtevah študentov.

Pripravljeni odstopiti od protesta
Predsednik ŠOS-a Miha Ulčar je pojasnil, da so od protesta pripravljeni odstopiti takoj, če bo vlada pokazala resno pripravljenost za dosego dogovora. Še vedno se jim zdi sporno, da vlada namerava uvesti šolnine in obdavčiti študentsko delo.

Zupan: Gre za 39 zahtev
Minister za visoko šolstvo Jure Zupan je ob napovedi protesta dejal, da je 13 študentskih zahtev dejansko 39 ter da se vlada in študenti ne strinjajo v 10, pri preostalih pa je treba doreči določene posebnosti. Minister je tudi poudaril, da nima občutka, da pri pogajanjih ne dosegajo napredkov.

Preberite si intervjuja z glavnima akterjema - Miho Ulčarjem iz ŠOS-a in ministrom Juretom Zupanom.
Sodelovali bodo tudi dijaki
Sodelovanje na napovedanem protestu je napovedala tudi Dijaška organizacija Slovenije. K temu jih je po besedah predsednika organizacije spodbudila tudi izjava ministra za šolstvo Milana Zvera, da se mu zdita problema dijaške prehrane in prevozov nezadostna razloga za demonstriranje.