Predstavniki Sveta regije severne Primorske in predstavniki tamkajšnjega gospodarstva niso zadovoljni z dinamiko napovedanih protivetrnih ukrepov na odseku ceste Razdrto-Vipava. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki Sveta regije severne Primorske in predstavniki tamkajšnjega gospodarstva niso zadovoljni z dinamiko napovedanih protivetrnih ukrepov na odseku ceste Razdrto-Vipava. Foto: MMC RTV SLO
Patrick Vlačič
Minister Vlačič sicer razume težave lokalnega prebivalstva in gospodarstva, a je poudaril, da mora biti sistem v prvi vrsti varen. Foto: Ukom

Poleg tega bo pripravljen tudi akcijski načrt, ki bo predvidel dinamiko strokovno potrebnih del za postavitev učinkovite protivetrne zaščite. Sestanek z ministrom za promet Patrickom Vlačičem so zahtevali predstavniki Sveta regije severne Primorske in predstavniki tamkajšnjega gospodarstva, saj niso zadovoljni z dinamiko napovedanih protivetrnih ukrepov na odseku ceste Razdrto-Vipava.

Od ministrstva in Darsa tako zahtevajo, da poišče trajno rešitev protivetrne zaščite na Rebrnicah ter morebitne možnosti za spremembe režima za razglasitev zapore ceste zaradi vetra. Ob tem je Vlačič poudaril, da sicer razume težave tamkajšnjega prebivalstva in gospodarstva, a mora biti sistem predvsem varen.

Duhovnikova: Dodatni protivetrni ukrepi prej, kot je bilo določeno
Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik je ob tem pojasnila, da se bo k projektiranju in izvedbi protivetrnih ukrepov kljub vsem pritožbam pristopilo precej prej, kot je bilo to določeno z uredbo lokacijskega načrta. Ta je določala, da naj bi se spremljanje in meritve burje zagotavljali med gradnjo in še dve leti po gradnji, šele nato pa bi se lahko začeli potrebni dodatni protivetrni ukrepi. Ker je bil nadzor od Darsa izveden predčasno, v letih 2008 in 2009, saj so bili objekti na hitri cesti dokončani do te stopnje, da je bilo to mogoče, se bo dodatna protivetrna zaščita uvedla prej.

Duhovnikova je ob tem opozorila, da je bila na hitri cesti do predaje v promet izvedena vsa protivetrna zaščita, ki je bila predvidena v osnovnem lokacijskem načrtu iz leta 1999 in dopolnitvi iz leta 2006, s katerima je soglašala tudi tamkajšnja skupnost.

Predsednica uprave Darsa je dejala še, da bo strokovnjake, ki so predstavnikom severne Primorske pripravili dokumente, na katere se sklicujejo pri svojih zahtevah, povabila na Dars, kjer bodo lahko na strokovni ravni natančno pregledali metode in predloge uskladili najprej na strokovni ravni.

Duhovnikova je v torek za MMC dejala, da Dars že izvaja določene ukrepe za zaščito ukrepov na hitri cesti, če ne bo večjih težav, pa bodo prve protivetrne ograje postavljene konec letošnjega leta. Naj dodamo, da je bila cesta čez Rebrnice od odprtja zaprta več kot petdesetkrat.