Foto:
Foto:

Minister Rado Bohinc se je na mejnem prehodu Šentilj srečal z avstrijskim kolegom Ernstom Strasserjem, ki mu je izrekel dobrodošlico v EU.

Sogovornika sta poudarila zavezništvo obeh držav pri uveljavljanju skupnih interesov v EU-ju. Med več kot 2.000 udeleženci šentiljske proslave sta bila tudi župan Edvard Čagran in župan avstrijskega Spielfelda Heidrun Walther, ki sta podpisala listino prijateljstva občin. Na mejnem prehodu Dolga vas se je minister Bohinc srečal še z madžarsko kolegico Moniko Lamperth.

V slovenskih cerkvah pa so vstop Slovenije v EU počastili z zvonjenjem in potrkavanjem.

Kmetijski minister Milan Pogačnik se je na mejnem prehodu Radelj srečal z evropskim komisarjem za kmetijstvo Franzem Fischlerjem. Župana Trbiža in Podkloštra Franco Baritusio in Erich Kessler bosta na tromeji ob prihodu štafete miru pozdravila Kranjsko Goro v Evropski uniji. Baritusio, Kessler in kranjskogorski župan Jure Žerjav bodo danes podpisali tudi listino o sodelovanju med občinami.

V Cafe Evropa, ki je v ljubljanskem parku Zvezda z lutkovno predstavo o turjaški Rozamundi danes še zadnjič odprli svoja vrata, pa so se otroci podali na letalo domišljije in prepotovali Slovenijo.