Slovenski FBI se je vselil v prostore v lasti podjetja Ram Invest, prostori na Litostrojski pa samevajo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Slovenski FBI se je vselil v prostore v lasti podjetja Ram Invest, prostori na Litostrojski pa samevajo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Nevseljeni prostori MNZ-ja

Kot je znano, je prejšnji minister za notranje zadeve Dragutin Mate z investitorjem podpisal predpogodbo, po kateri bi ministrstvo za 4,6 milijona evrov letno uporabljalo ta objekt. Damjan Lah, generalni sekretar na notranjem ministrstvu, je za Odmeve pojasnil, da se je ministrstvo odločilo, da se v zgradbo ne Litostrojski ne vseli predvsem iz varnostnih razlogov. "Načrt zaščite in reševanja MOL v primeru nesreč z nevarnimi snovmi namreč govori o potencialni nevarnosti, ki jo lahko povzroči nesreča s plinom, ki je v neposredni bližini zgradbe. Varnostna ocena je pokazala, da bi bil lahko ta potencialno uporabljen za ogrožanje varovanega objekta," je povedal.

Poslanec opozicijske SDS Vinko Gorenjak je zavrnil pomen varnostne ocene stavbe na Litostrojski. "To je izmišljena zgodba, to ni ničesar drugega kot preprosto to, da je ministrica hotela zadeve speljati tako, da bi ustregla gospodu Pogačarju." Kresalova je že lani odredila, da selitve ne bo, finančno ministrstvo pa mora najti drugega najemnika stavbe, so še poročali Odmevi.

NPU se seli v prostore v lasti podjetja Ram Invest
Odmevi izpostavljajo tudi nedavno odprtje novih prostorov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Kot navajajo, stavba na Litostrojski, kamor bi se lahko selilo celotno ministrstvo vključno z uradom, samevajo, NPU pa se je vselil v prostore v lasti podjetja Ram Invest, katerega lastnika sta Igor Pogačar, ki je bil pred leti bil prokurist Energetike v aferi preplačanega nakupa SID banke, in odvetnik Miro Senica, ki je za Energetiko pripravil pravni pregled banke, hkrati pa je partner notranje ministrice Katarine Kresal.

Lah je zavrnil očitke, da bi se ministrstvu na prostore na Dimičevi odločalo na podlagi njegovega lastnika: "Za ministrstvo je bilo nepomembno, kdo je lastnik prostorov, ki jih je ministrstvo najemalo. Testirali smo sedem lokacij, šest v Ljubljani, eno v neposredni okolici Ljubljane. Po merilih, ki jih je postavilo ministrstvo za notranje zadeve oziroma policija, je stavba v lasti podjetja Ram Invest najprimernejša," je pojasnil.

Nevseljeni prostori MNZ-ja