Vlada je ravnala nezakonito, je prepričan predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija Lenart Šetinc. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je ravnala nezakonito, je prepričan predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija Lenart Šetinc. Foto: MMC RTV SLO
Razrešitve nadzornikov RTV-ja nezakonite

Očitke o netransparentni porabi sredstev, pridobljenimi s prodajo delnic Eutelsata in državnih obveznic, in neupravičeni porabi razvojnih sredstev za kritje izpada RTV-prispevka, ki jih je med razlogi za razrešitev Nataše Koprivšek, Marjana Sedmaka, Aljoše Štamparja Strojina in Matjaža Medveda navedla vlada, je Šetinc zavrnil.

Poudaril je, da sta edina razloga za predčasno prenehanje mandata člana nadzornega sveta lahko samo dva: neizpolnjevanje pogojev za izvolitev in odstop. Pri tem se opira na pravno mnenje Inštituta za javno upravo pri Pravni fakulteti Ljubljana. Vlada je, tako je dejal Šetinc, delovala protizakonito. Marjan Sedmak, eden od štirih odstavljenih nadzornikov, pa dodaja, da so nadzorniki eno leto porabili, da so pregledali nepravilnosti v poslovanju prejšnjega vodstva.

"In smo seveda tam odkrili cel kup nepravilnosti, ki naj bi se zdaj popravile, kot veste verjetno, so določeni ljudje tudi v preiskavi, ki jih ni več na RTV Slovenija. Skratka, zapravili smo eno leto, da smo popravljali napake prejšnjega poslovodstva, ki ga je nastavila prejšnja Janševa vlada," je dodal.

Pravi motiv za zamenjavo naj bi se po njegovem mnenju skrival v želji vlade, da si podredi medije. Da so menjave nadzornikov politično motivirane, je prepričan tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki je stopil v bran Nataši Koprivšek.

Za odziv na očitke o nezakonitosti razrešitve nadzornikov smo prosili tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, kjer so dejali, da izjav Lenarta Šetinca ne nameravajo komentirati ter da zaradi dopustov in službenih odsotnosti na ministrstvu tudi ni nikogar, ki bi vladno odločitev lahko pojasnil.

Seku M. Conde, TV Slovenija

Razrešitve nadzornikov RTV-ja nezakonite