Pogledi na žogici. Foto: RTV SLO
Pogledi na žogici. Foto: RTV SLO
Ivo Sanader
Zagreb naj slovenskega predloga uradno še ne bi prejel. Foto: EPA

Polurno srečanje je potekalo pred finalom teniškega turnirja, ki se ga je poleg slovenskega premierja udeležil tudi slovaški predsednik Ivan Gašparovič. Neuradno srečanje ob športnem dogodku je potekalo v uradu direktorja teniškega turnirja, je zapisano na spletnih straneh hrvaškega predsednika. Vsebina pogovorov še ni znana.

Po virih hrvaškega časnika Glas Istre pa nja bi voditelja govorila prav o neuradnem predlogu Slovenije po zunanji pomoči pri iskanju rešitve za odprta vprašanja med državama.

Za ponedeljek pa je premier že sklical konferenco za novinarje, na kateri bo spregovoril o rezultatih dela vlade v prvi polovici letošnjega leta ter drugih aktualnih političnih zadevah.

Najbolj zanimive tekme teniškega turnirja v Umagu si pogosto ogledajo hrvaški, pa tudi slovenski in drugi politiki. Stipe Mesić se je, na primer, leta 2001 ob robu turnirja le nekaj dni po parafiranju sporazuma Drnovšek - Račan sešel s tedanjim slovenskim predsednikom Milanom Kučanom.

Slovenija pripravila pobudo za rešitev odprtih vprašanj
V začetku tedna so v javnost prišle informacije, da je Slovenija pripravila pobudo za ureditev odprtih vprašanj s Hrvaško. Vsebina pobude za zdaj ostaja zaupna, v medijih pa so se pojavila ugibanja, češ da naj bi pobuda vsebovala tudi predlog, da bi odprto vprašanje meje uredili s posredovanjem tretje strani.

Vsebine pobude ni želel razkriti niti minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, saj bi razkritje nekaterih informacij lahko poslabšalo pogajalski položaj Slovenije. Dejal je le, da med državama obstaja dogovor o načinu in času reševanja odprtih vprašanj ter da slovenska stran trenutno čaka na odgovor Zagreba. Medtem so na hrvaški strani zanikali, da bi dobili kakršen koli uraden predlog za rešitev odprtih vprašanj.