Orban sicer sinoči v Bruslju na vprašanje, ali bo zaprl mejo s Hrvaško, ni dal jasnega odgovora. Izognil se mu je s pojasnilom, da ne bo zaprtja meje, saj to ni mogoče, temveč govorijo o ponovni vzpostavitvi schengena. Foto: EPA
Orban sicer sinoči v Bruslju na vprašanje, ali bo zaprl mejo s Hrvaško, ni dal jasnega odgovora. Izognil se mu je s pojasnilom, da ne bo zaprtja meje, saj to ni mogoče, temveč govorijo o ponovni vzpostavitvi schengena. Foto: EPA
Slovenija čaka na odločitev Madžarske

Obstaja realna možnost, po pogovoru s hrvaškim, avstrijskim in madžarskim kolegom pravi Cerar, da madžarska vlada v prihodnjih dneh zapre mejo s Hrvaško - sicer bi ostale nekatere točke prehoda odprte, vendar obstaja realna možnost, da se zgodi večja zapora.

"V takem primeru bi se seveda begunski val iz Hrvaške preusmeril proti Sloveniji in v tem primeru bi morali pač izvesti ukrepe, na katere se intenzivno pripravljamo. Tako kot ob prvem valu beguncev bi tudi v tem primeru morali - glede na to, da imamo schengensko mejo s Hrvaško - vzpostaviti maksimalni nadzor na meji," je po poročanju Radia Slovenija dejal slovenski premier, ki sicer dodaja, da madžarski razlogi za možnost zaprtja madžarsko-hrvaške meje niso popolnoma jasni. Njihova odločitev bi bila lažje razumljiva, če bi Avstrijci ali Nemci zaostrili nadzor, v danih okoliščinah pa je tako radikalen pristop težko razumeti, je menil.

Slovenija je pripravljena, si pa ne želi takšnih enostranskih dejanj, je poudaril Cerar in dodal, da je to Orbanu v Bruslju tudi povedal.

Učinek domin
Premier je ob tem opozoril, da bi v primeru popolnega zaprtja meje oziroma zelo intenzivnega nadzora meje v kateri koli državi to sprožilo učinek domin, saj bi vse države, ki bi jih to prizadelo, morale izvesti podobne ukrepe.

"Če bi se severno od nas začele meje zapirati ali nadzor zelo močno krepiti, potem bomo v Sloveniji ukrepali sorazmerno na enak način ... kajti ne moremo dovoliti, da bi Slovenijo preplavilo nenadzorovano število beguncev oziroma migrantov," je še izpostavil premier.

Slovenija po njegovih besedah mora poskrbeti za varnost ter biti ob tem humanitarna in solidarna. Za to ima pripravljene vse možne kapacitete, pripravljena je policija, civilna zaščita, v ozadju se lahko angažira tudi vojska, seveda zgolj v logističnem smislu kot pomoč, je pojasnil premier.

Ne zaprtje, temveč schengenski nadzor?
Orban sinoči v Bruslju na vprašanje, ali bo zaprl mejo s Hrvaško, ni dal jasnega odgovora. Izognil se mu je s pojasnilom, da ne bo zaprtja meje, saj to ni mogoče, temveč govorijo o ponovni vzpostavitvi schengena.

Napovedal je, da se bo madžarski svet za nacionalno varnost na seji, na kateri bodo odločali o zaprtju meje s Hrvaško, sestal danes zgodaj popoldan.

Hrvaški premier Zoran Milanović pa je ob odhodu z vrha EU-ja dejal, da so lahko hrvaški državljani mirni, saj Hrvaška ima rešitev za zagotovitev varnosti, ne glede na ravnanje Madžarske.

Slovenija čaka na odločitev Madžarske