Minister Žbogar je obljubil, da bo dokument, kjer bo opredeljena vloga Slovenije v Afganistanu, dokončan kmalu. Foto: EPA
Minister Žbogar je obljubil, da bo dokument, kjer bo opredeljena vloga Slovenije v Afganistanu, dokončan kmalu. Foto: EPA
Afganistan
Zunanji ministri držav članic Evropske unije so prepričani, da bi morala Unija dejavneje sodelovati v Afganistanu in pomagati državi, da se postavi na svoje noge. Foto: EPA

Vodja slovenske diplomacije je na zasedanju zunanjih ministrov Evropske unije v Stockholmu povedal, da ministrstvi za obrambo in zunanje zadeve pripravljata nove elemente sodelovanja Slovenije v Afganistanu, a o podrobnostih še ni želel govoriti.

"Mislim, da bo to v kratkem narejeno, da bo razprava med ministrstvoma v naslednjem mesecu končana in da bomo šli z dokumentom naprej," je povedal Žbogar, ki je pojasnil, da je Slovenija razen vojaškega zanemarila preostale oblike sodelovanja, ki naj bi jih izpostavili v omenjenem dokumentu.

Ministri govorili o volitvah
Afganistan je bil osrednja tema drugega dne neformalnega zasedanja zunanjih ministrov sedemindvajseterice. Žbogar je povedal, da so se ministri pogovarjali o položaju v državi po volitvah, o drugem krogu volitev in o nujnosti, da se razčistijo obtožbe o ponarejenem izidu prvega kroga.

Ministri so govorili tudi o drogah, ki prihajajo iz Afganistana, in o načinih, kako bi to trgovino ustavili. "Večina drog v Evropsko unijo prihaja iz Afganistana, in to so droge, ki financirajo to vojno," je povedal Žbogar.

Unija mora biti navzoča v državi
Beseda je tekla tudi o vlogi Evropske unije v Afganistanu, kjer je Žbogar povedal, da je javnost v vseh državah bolj in bolj kritična, a da je treba javnost prepričevati, zakaj je navzočnost v Afganistanu pomembna. "Prvič, prisotnost v Afganistanu je pomembna zaradi človekovih pravic, ki so za EU zelo pomembne. Drugič, to je država, ki se postavlja, in pomembno je, da ji EU pomaga, da se bo postavila na lastne noge, tako da ne bo pomenila grožnje mednarodnemu miru in s tem miru v EU-ju," je pojasnil Žbogar.

Ministri so govorili tudi o navzočnosti Evropske unije v Afganistanu tako s policisti kot z razvojno pomočjo. "Dela se plava knjiga, pregled tega, kaj EU in posamezne države delajo v Afganistanu," je pojasnil Žbogar in dodal, da ima Evropska unija globalno odgovornost za mir na svetu in da mora to globalno odgovornost tudi prevzeti.

Slovenija v policijski misiji ne sodeluje
EU je v Afganistanu navzoča s policijsko misijo, ki je tarča številnih kritik v zvezi Nato in drugod, češ da ni dovolj velika in učinkovita. Žbogar je ob tem povedal, da se je Unija odločila, da bo imela v misiji 400 policistov, kar ni veliko, da pa ti vseeno pomagajo izobraževati domače policiste, da bi sami začeli prevzemati izvajanje reda v svoji državi. Slovenija v tej misiji za zdaj ne sodeluje in Žbogar je povedal, da o morebitnem sodelovanju Slovenije v tej misiji na vladi še niso govorili.