Slovenija bo odgovorila Evropski komisiji glede vinjet do 2. novembra. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija bo odgovorila Evropski komisiji glede vinjet do 2. novembra. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo je predlog odgovora Evropski komisiji na opomin zaradi vinjet že pripravilo, predvidoma prihodnji teden ga bo obravnavala vlada, nato pa bo poslan v Bruselj in šele takrat bo mogoče govoriti o njegovi vsebini, so pojasnili.

Evropska komisija je prošnjo Slovenije za podaljšanje roka za odgovor na opomin zaradi vinjet zavrnila, "ker pričakuje hitro rešitev tega vprašanja, tudi zaradi zelo velikega števila pritožb nad veljavno slovensko prakso", so razloge za takšno odločitev pojasnili v tiskovni službi komisarja za promet Antonia Tajanija.

Kdaj bodo uvedene vinjete za krajši čas?
S tem prvim pisnim opominom zaradi kršenja pravnega reda EU-ja se začne vsak postopek komisije proti državi članici zaradi nespoštovanja evropskih pravil. Komisija nato prouči odgovor države, in če ta ni "zadovoljiv", postopek nadaljuje z drugim opominom, imenovanim obrazloženo mnenje. V skrajnem primeru se lahko primer konča tudi na Sodišču Evropskih skupnosti.

Po mnenju Bruslja bi bil zadovoljiv odgovor, da bi Slovenija poleg enoletnih in polletnih vinjet uvedla tudi vinjete za deset ali sedem dni.

Premier Janez Janša je sredi oktobra že nakazal, da bo Slovenija prihodnje leto najverjetneje uvedla tudi vinjete za časovno obdobje, krajše od pol oziroma enega leta. Vinjete naj bi bile sicer le začasen ukrep, do uvedbe satelitskega cestninjenja, ki pa naj ne bi bilo vzpostavljeno pred letom 2010.

C. R.