Letos je mogoče za 35 evrov kupiti le polletno vinjeto, naslednje leto pa tudi enoletno vinjeto za 55 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Letos je mogoče za 35 evrov kupiti le polletno vinjeto, naslednje leto pa tudi enoletno vinjeto za 55 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Odgovor o vinjetah ni odložen

Slovenija, ki je za podaljšanje zaprosila, ker je ravno v postopku oblikovanja nove vlade, mora tako odgovor vseeno posredovati do 2. novembra. Prvi opomin je naša država dobila v začetku oktobra zaradi vinjetnega cestninjenja, ki po mnenju komisije diskriminatorno obravnava tuje voznike, ki avtoceste uporabljajo le občasno. Odgovor bo Slovenija morala poslati v roku tudi zaradi vrste pritožb, ki jih Bruselj menda na račun vinjet v Sloveniji dobiva dnevno, poroča Radio Slovenija.

Prvi opomin je začetek postopka proti članici
S tem prvim pisnim opominom zaradi kršenja pravnega reda EU-ja, ki ga je dobila Slovenija, se začne vsak postopek komisije proti državi članici zaradi nespoštovanja evropskih pravil. Komisija nato preuči odgovor države in če ta ni "zadovoljiv", postopek nadaljuje z drugim opominom, imenovanim obrazloženo mnenje. V skrajnem primeru se lahko primer sicer konča tudi na Sodišču Evropskih skupnosti.

Bruselj bi bil zadovoljen z vinjetami za krajši čas
Po mnenju Bruslja bi bil zadovoljiv odgovor, da bi Slovenija poleg enoletnih in polletnih vinjet uvedla tudi vinjete za deset ali sedem dni.

Slovenija je uvedbo vinjet ves čas branila z argumenti, da ta ukrep ne diskriminira na podlagi državljanstva, da ne omejuje prostega pretoka oseb v okviru notranjega trga EU-ja ter da ne vpliva na možnost dostopa tujih državljanov na trge drugih držav članic in ne more preprečiti niti omejiti dostopa na ozemlje Slovenije ali gibanja po ozemlju notranjega trga.

Janša že dejal, da so spremembe neizogibne
Da bo Slovenija prihodnje leto najverjetneje le uvedla tudi vinjete za krajše obdobje, pa je sredi oktobra dejal premier Janez Janša. Zdaj je jasno, da je sistem finančno vzdržen in ga ne bo porušila uvedba vinjet za krajši čas, je tedaj dejal predsednik vlade.

Odgovor o vinjetah ni odložen