Petrič pravi, da je IAEA ena izmed tistih mednarodnih organizacij, s katerimi Slovenija najbolje sodeluje. Foto: Reuters
Petrič pravi, da je IAEA ena izmed tistih mednarodnih organizacij, s katerimi Slovenija najbolje sodeluje. Foto: Reuters
Generalni direktor IAEA-ja je Egipčan Mohamed El Baradej. Foto: EPA

Svetu bo predsedoval slovenski veleposlanik na Dunaju Ernest Petrič, sicer tudi vodja slovenske delegacije na tej agenciji. Petrič je bil na Svetu guvernerjev izvoljen soglasno.

Čaka ga precej dela, saj se med predsedovanjem Slovenije IAEA srečuje s številnimi izzivi. Med njimi sta največja reševanje iranskega jedrskega vprašanja in pogajanja o proračunu agencije.

Ugledna in zrela država
Petrič bo skrbel za sprejemanje potrebnih odločitev na svetu in zagotavljal normalno delovanje IAEA-ja. Pri tem bo lahko dajal pobude, sodeloval pri posvetih in usklajeval stališča sodelujočih strani. Kot je dejal, Slovenija predsedovanje prevzema kot zrela država z mednarodnim spoštovanjem in ugledom. IAEA-ju smo že predsedovali v okviru članstva med letoma 1997 in 1999.

IAEA s sedežem na Dunaju ima 35 članic. Države z najbolj razvito jedrsko tehnologijo so stalne članice, druge pa so izvoljene na predlog regionalnih skupin za dve leti. Slovenija, ki se je agenciji pridružila leta 1992, sodi v vzhodnoevropsko skupino. To poleg naše države trenutno sestavljajo še Rusija (stalna članica), Slovaška in Belorusija.