23. decembra 1991 je skupščina Republike Slovenije sprejela slovensko ustavo. Na isti dan leto pozneje se je na ustanovni seji sešel državni zbor Republike Slovenije. Foto: BoBo
23. decembra 1991 je skupščina Republike Slovenije sprejela slovensko ustavo. Na isti dan leto pozneje se je na ustanovni seji sešel državni zbor Republike Slovenije. Foto: BoBo

Ustavno sodišče je dan ustavnosti zaznamovalo že v četrtek na slavnostni seji, kjer je zbrane nagovoril novi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez. Dejal je, da se mu zdi pomembno, da ustavno sodišča, ki presoja, ali so posamezne odločitve sodišč in zakoni v skladu z ustavo, vedno znova kaže svojo neodvisno držo, pri tem pa tudi ustrezno argumentira svoje odločitve. Prav z dobro argumentacijo namreč gradi, ohranja in utrjuje svoj ugled, s tem pa tudi samo prispeva k spoštovanju svojih odločb, je še dodal Knez.

Janez Kranjc, zaslužni profesor pravne fakultete v Ljubljani pa je izpostavil pomen avtonomnosti pravne sfere tudi takrat, ko gre za pregon sovražnega govora. Pri pregonu slednjega mora ta ohraniti svojo avtonomnost in ga preganjati ob upoštevanju vseh razsežnosti vloge in poslanstva kazenskega prava, je dejal. Zavzema se za pravno in neaktivistično obravnavanje sovražnega govora.

Osnutek pripravili leta 1990

Osnutek slovenske ustave, ki je bil v državnem zboru sicer nekoliko preoblikovan, je v podvinskem gradu leta 1990 pripravila skupina strokovnjakov, ki jo je vodil pravnik Peter Jambrek.

Spremembe ustave: referendum, pitna voda in fiskalno pravilo

Od sprejetja do danes je ustava že doživela nekaj sprememb, nazadnje, ko so poslanci vanjo vnesli pravico do pitne vode, še pred tem pa fiskalno pravilo in novo referendumsko ureditev.

Dan obletnic: 1990 - plebiscit ...

Da je do sprejetja ustave sploh lahko prišlo, je bil leto pred tem, 23. decembra 1990, izveden plebiscit o samostojni Sloveniji. Na njem so volivci odločali o tem, ali želijo namesto v Jugoslaviji živeti v samostojni in neodvisni Sloveniji. Plebiscit o samostojni Sloveniji je potekal na podlagi zakona, ki je bil v začetku decembra 1990, v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi, je za Radio Slovenija poročal Stane Kocutar. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh). Da je uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov.

... 1992 - ustanovna seja DZ-ja

Leto dni pozneje je torej tedanja skupščina s sprejemom prve slovenske ustave postavila temelj novemu pravnemu sistemu in parlamentarni ureditvi države, na isti dan pa obletnico praznuje tudi državni zbor, ki se je na svoji ustanovni seji sestal pred 26 leti.

Rezultati plebiscita so bili slovesno razglašeni tri dni pozneje, in sicer 26. decembra, ko praznujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Pred 27 leti sprejeta ustava