Umar, ki ga vodi Janez Šušteršič, je za današnjo sejo pripravil tudi letošnje pomladansko poročilo o razvoju s trenutnimi gospodarskimi gibanji in kazalci. Foto: RTV SLO
Umar, ki ga vodi Janez Šušteršič, je za današnjo sejo pripravil tudi letošnje pomladansko poročilo o razvoju s trenutnimi gospodarskimi gibanji in kazalci. Foto: RTV SLO
Direktor urada za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič
Umar opozarja, da so potrebne spremembe v obdavčitvi dela. Foto: RTV SLO
Minister za zdravje Andrej Bručan
Minister je za jesen napovedal spremembo zakonodaje na področju koncesij. Foto: RTV SLO
Slovenski vojak
Slovenski vojaki odhajajo na misiji v DR Kongo in v Darfur. Foto: RTV SLO

Urad za makroekonomske analize in razvoj v poročilu navaja, da Slovenija gospodarski razvojni zaostanek za evropskim povprečjem zmanjšuje, za cilji leta 2001 sprejete Strategije za razvoj pa zaostaja pri trajnostnem razvoju energetske intenzivnosti ter pri rasti cestnega blagovnega prometa in prebivalstva.

Gospodarski napredek je sicer opazen, navaja poročilo, a je prepočasen. K njegovi pospešitvi naj bi pripomogel predvsem paket vladno že usklajenih reform za izboljšanje konkurenčnosti.

Inflacija naj bi bila približno 2-odstotna
Poročilo navaja enake ugotovitve, kot sta jih podali že Evropska komisija in Evropska centralna banka, da izpolnjuje maastrishtske kriterije in da je pripravljena na prevzem evra.

Umar napoveduje, da bo gospodarska rast v Sloveniji letos znašala 4,2 odstotka, prihodnje leto pa štiri odstotke. Inflacija naj bi ostala na ravni okoli dveh odstotkov.

Umar je predstavil tudi gibanje na trgu dela v zadnjih desetih letih. Ugotovitve kažejo, da stopnja dolgotrajne brezposelnosti ni bistveno nižja, delež brezposelnih z nizko izobrazbo ostaja precej visok, visoka pa je tudi stopnja brezposelnih med mladimi, čeprav se ta zmanjšuje. Umar hkrati navaja, da je v Sloveniji ena najvišjih stopenj vključenosti mladih v izobraževanje med državami EU-ja.

Da bi dosegli večjo odzivnost zaposlovanja na gospodarsko rast, bi morali bolj celovito pristopiti k reformam trga dela, dodaja poročilo.

Bručan zavrnil očitke
Vlada pa se je seznanila tudi s poročilom o razmerah pri podeljevanju koncesij v zdravstvu. Minister za zdravje Andrej Bručan je zavrnil očitke, da Slovenija nima razvite zdravstvene mreže. Hkrati je napovedal spremembo zakonodaje, ki bo urejala podeljevanje koncesij na primarnem in sekundarnem področju. Minister je dodal, da uvedba moratorija na koncesije ni mogoča, saj je zdajšnja zakonodaja ne omogoča, o čemer so s socialnimi partnerji razpravljali že pred meseci.

Ministrstvo je po Bručanovih besedah podeljevanje koncesij vodilo v skladu z zakonodajo in pri tem sodelovalo z vodstvi javnih javnih zavodov, čeprav odločitev ni prepuščalo njim.

Vlada je na svoji seji z mesta veleposlanika v Vatikanu razrešila Ludvika Toplaka. Toplak je bil na mestu izrednega in pooblaščenega veleposlanika pri Svetem sedežu od septembra 2002.

Napotitev vojakov v Darfur uradna
V okviru opazovalne misije EU v pokrajino Darfur, bosta sodelovala tudi dva slovenska vojaka, se je danes odločila vlada. Ob tem je za izvedbo vseh potrebnih postopkov za napotitev pooblastila obrambno ministrstvo. Hkrati je vlada sprejela sklep o spremembi sklepa o napotitvi dveh slovenskih vojakov v DR Kongo. Vlada pa je spremenila tudi sklep o napotitvi vojakov SV-ja v DR Kongo, ki po novem določa, da bo eden izmed dveh slovenskih vojakov, ki bosta sodelovala v misiji Euforja v DR Kongo, deloval v operativnem poveljstvu operacije v Postdamu, drugi pa v poveljstvu sil operacije v Kinšasi.

Vlada tudi o sredstvih za nujne programe v kulturi
V skladu s finančnim načrtom uresničevanja programov po zakonu o zagotavljanju sredstev za nujne programe Republike Slovenije v kulturi za leto 2006, za katerega je vlada sprejela sklep o sprejetju, so navedeni programi za sanacijo najbolj ogroženih in najbolj kakovostnih objektov kulturne dediščine in približevanje mednarodnim standardom za splošnoizobraževalne knjižnice.