Sprejetje evra bo za slovensko vlado spodbuda in ne ovira na poti reform, je dejal premier Janša. Foto: RTV SLO
Sprejetje evra bo za slovensko vlado spodbuda in ne ovira na poti reform, je dejal premier Janša. Foto: RTV SLO
Mart Laar je povedal, da so tudi v Estoniji reforme sprva naletele na neodobravanje javnosti. Foto: RTV SLO

Na omizju z naslovom Spodbude in ovire za reforme je premier Janez Janša poleg nekonsistentnega poročanja o reformnem procesu ter politično motiviranega nasprotovanja kot oviro zanje izpostavil zakoreninjeno prepričanje, da so nekateri mehanizmi socialne države samoumevni, kar gre po mnenju prvega ministra pripisati socialistični tradiciji.

Premier Janša je opozoril, da bi lahko nasprotniki reform skorajšnji prevzem evra izkoristili kot argument za nepotrebnost reform.

Priložnost za reforme je tu
Med spodbudami reforme in modernizacijo je predsednik vlade na prvo mesto postavil zavedanje o enkratni prložnosti za razvojni preboj, čemur so naklonejne tudi strateške in zgodovinske okoliščine, v katerih se Slovenija nahaja.

Izvedbi reform je naklonjeno tudi evropsko okolje, kjer se nahajata množica dobrih praks, po katerih se lahko naša država zgleduje, in tudi pripravljenost istega okolja, da Sloveniji pri nadaljnjih razvojnih korakih pomaga.

Udeležence okrogle mize o ovirah in spodbudah za reforme je med drugimi uvodoma nagovoril tudi nekdanji predsednik estonske vlade, Mart Laar, ki je poslušalcem iz prve roke osvetlil načela enotne davčne stopnje in odpiranja države za tuje naložbe.