Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj ocenjuje, da je Slovenijo, ki ravno praznuje polnoletnost, prizadela najhujša kriza. Napovedi niso najboljše. Foto: EPA
Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj ocenjuje, da je Slovenijo, ki ravno praznuje polnoletnost, prizadela najhujša kriza. Napovedi niso najboljše. Foto: EPA
Mitja Gaspari
Minister za razvoj Gaspari je v ocenah bolj optimističen od OECD-ja. Foto: MMC RTV SLO

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj v gospodarski napovedi pričakuje, da bo inflacija v Sloveniji ob nižanju proizvodnje in višji brezposelnosti še naprej padala. Razmeroma ugoden fiskalni položaj Slovenije pred krizo je omogočil prostor za visoke fiskalne spodbude, kljub temu pa naj novi fiskalni paketi ne vključujejo ukrepov, ki bi lahko ogrozili dolgoročno finančno stabilnost, navaja organizacija. Do šibkega okrevanja naj bi na račun povečanega izvoza prišlo leta 2010.

Podobno kot Evropska komisija tudi OECD meni, da bi morala biti kredibilnost fiskalne politike izboljšana s pokojninsko reformo, s katero naj bi Slovenija obvladala naraščajoče stroške staranja prebivalstva.

Gaspari: Ocene so konservativne
"Ocene OECD verjetno temeljijo na izračunih slovenskega statističnega urada o padcu BDP-ja v prvem letošnjem četrtletju," je po seji vlade napoved organizacije komentiral minister za razvoj Mitja Gaspari. Slovenski BDP se je po podatkih državnega statističnega urada v prvem letošnjem četrtletju skrčil za 6,4 odstotka, glede na enako obdobje lani pa za 8,5 odstotka. Med razlogi za padec urad navaja manjši izvoz in nižji obseg naložb.

Napoved OECD-ja glede padca BDP-ja je "izredno konservativna", meni Gaspari, saj naj bi velik delež temelji na padcu zalog. "Glede na to, da je gibanje zalog zelo nestabilna kategorija, je njihovo vštevanje v izračun BDP do določene mere arbitrarno in je moč domnevati, da je izračun za Slovenijo v prvem četrtletju izredno konservativen. In če je, bodo naslednji izračuni bolj ugodni," je dejal minister.

Napovedi za evroobmočje črne
OECD sicer ugotavlja, da bodo članice te organizacije kmalu dosegle dno recesije. Razmere se bodo izboljšale le počasi, saj bo vse večja brezposelnost prizadela porabo. Organizacija je po dveh letih prvič zvišala gospodarske napovedi, najbolj za hitro rastoča gospodarstva in Združene države Amerike, napovedi za evrsko območje pa so se glede na marec tokrat poslabšale. Območje z evrom še ne kaže znakov izboljšanja, bruto domači proizvod pa naj bi se letos znižal za 4,8 odstotka.