Komisija proti članicam z evrom, katerih javnofinančni primanjkljaj znaša več kot tri odstotke njihovega BDP-ja, uvede poseben postopek. Foto: MMC RTV SLO
Komisija proti članicam z evrom, katerih javnofinančni primanjkljaj znaša več kot tri odstotke njihovega BDP-ja, uvede poseben postopek. Foto: MMC RTV SLO
Joaquin Almunia
Almunia opozarja, da staranje prebivalstva v Sloveniji pritiska na vzdržnost javnih financ. Foto: MMC RTV SLO
Almunia: Potrebna je pokojninska reforma

Komisija v poročilu Sloveniji letos napoveduje javnofinančni primanjkljaj v višini 5,1 odstotka BDP-ja, za prihodnje leto pa 3,9 odstotka. To presega tri odstotke, ki jih dopušča pakt o stabilnosti in rasti, zato bo sprožen postopek, med katerim se določi rok in priporočila za popravo razmer, je pojasnil evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia. Postopek bo komisija letos predvidoma sprožila proti večini članic, je za Radio Slovenija iz Bruslja poročala Meta Dragolič.

Bruselj Ljubljano poziva, naj prihodnje leto začne postopek ukinjanja fiskalnih spodbud, v letu 2011 še okrepi predvidene prilagodite, ob tem pa obdrži strog nadzor nad državnimi izdatki.

V programih stabilnosti in konvergenčnih programih države opredelijo, kako bodo izpolnjevale pogoje iz pakta o stabilnosti in rasti, s katerim so se zavezale k vodenju vzdržne proračunske politike. Bistvena določila pakta o stabilnosti in rasti, sprejetega leta 1997, so zagotoviti srednjeročno uravnotežen proračun oziroma proračun s presežkom, proračunski primanjkljaj posamezne članice ne sme preseči treh odstotkov njenega BDP, javni dolg države z evrom ne sme presegati 60 odstotkov BDP. Pakt vključuje tudi določilo o vzpostavitvi mehanizma za preverjanje izpolnjevanja meril. To komisiji omogoča, da proti državi, ki krši pravila, uvede postopek. Ta se lahko konča z letno globo v višini največ pol odstotka BDP-ja te države.
Ključni izzivi za Slovenijo v prihodnosti so sicer po mnenju komisije poleg izboljšanja dolgoročne vzdržnosti javnih financ tudi prenehanje fiskalnih spodbud in večja konkurenčnost. Komisija zato Slovenijo poziva, naj izvede spodbujevalne ukrepe v skladu z evropskim načrtom za oživitev gospodarstva in hkrati začne postopek prenehanja fiskalnih spodbud ter okrepi predvideno prilagoditev za leto 2011 ob upoštevanju predvidevanj o ponovni gospodarski rasti, ob tem pa obdrži strog nadzor nad državnimi izdatki. Komisija Sloveniji za letos napoveduje 3,4-odstotno krčenje BDP-ja, v prihodnjem letu pa pozitivno, 0,7-odstotno rast. Slovensko ministrstvo za finance se v veliki meri strinja z oceno komisije.

Pritisk staranja prebivalstva na javne finance
Sicer pa je Almunia spet izrecno opozoril na problem staranja prebivalstva v Sloveniji. "Tudi tokrat menimo, da je Slovenija ena izmed držav z evrom z jasnejšimi izzivi glede dolgoročne vzdržnosti javnih financ zaradi pritiska staranja prebivalstva in razmer v javnih storitvah, povezanih s staranjem prebivalstva. Tako ponavljamo to mnenje," je pojasnil komisar.

Potrebna je prenova pokojninskega sistema
Slovensko nezadovoljstvo z ocenami in predlogi Evropske komisije na tem področju, je komisar komentiral, češ da "ni prvič, da o tem razpravljamo s Slovenijo". Pojasnil je, da komisija uporablja skupno metodologijo in instrumente pri ocenjevanju teh razmer v članicah. "Slovenija je edina država, ki se ne strinja z rezultati skupne metodologije (...). Mogoče ima Slovenija prav in vsi drugi ne, ampak menim, da je prej obratno," je dejal. Slovenija mora po mnenju komisije glede na načrtovano povečanje izdatkov, povezanih s staranjem prebivalstva, izboljša dolgoročno vzdržnost javnih financ z nadaljevanjem prenove pokojninskega sistema, zlasti s spodbujanjem delavcev k podaljševanju aktivne delovne dobe.

Almunia: Potrebna je pokojninska reforma