Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je na srečanju s hrvaškim kolegom podpisal skupno izjavo o beguncih. Foto: BoBo
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je na srečanju s hrvaškim kolegom podpisal skupno izjavo o beguncih. Foto: BoBo

Na 10. tradicionalnem srečanju slovenskih in hrvaških sindikatov na mejnem prehodu Obrežje je Semolič poudaril, da skupna izjava pomeni poziv k spoštovanju in pomoči beguncem, ki prihajajo v Evropo. Vsem, ki bodo morda ostali v Sloveniji ali na Hrvaškem, sta oba sindikata pripravljena tudi pomagati, kjer bo to mogoče.

Ob tem je Semolič poudaril, da so za vojne v Libiji, Iraku, Afganistanu in Siriji odgovorne predvsem svetovne velesile, ki so ustvarile razmere za anarhijo. Ta je pripeljala do ekstremizma, ki ljudem na tem območju prinaša ogromno gorja. Semolič meni tudi, da zidovi niso prava pot k reševanju človeške stiske.

Sindikata pripravljena pomagati
Novosel pa je ob tem dejal, da se oba sindikata zavzemata za enake življenjske in delovne razmere za vse, tako za delavce kot tudi za prišleke. Ne glede na to, v katero državo so se zatekli, jim pripadajo enake pravice kot domačim delavcem.

Oba predsednika sindikatov sta enotna, da so vsi mednarodni sporazumi ob taki številčnosti beguncev brezpredmetni. Oba sindikata se bosta pri svojih vladah zavzemala, da se vsem prosilcem za azil omogočijo dostojanstveno življenje in ustrezne razmere za normalno življenje in delo, je sklenil Novosel.