Po zadnjih podatkih pa bodo v torek zjutraj letala ostala na tleh. Foto: Adria Airways
Po zadnjih podatkih pa bodo v torek zjutraj letala ostala na tleh. Foto: Adria Airways
Potniki
Ker gre za posledice višje sile, so stroški, ki nastanejo ob podaljšanju potovanja, po oceni Zdriženja turističnih agencij Slovenije, breme vsakega potnika posamezno. Foto: EPA
Kako se s težavami spopadajo na mariborskem letališču
Letalski promet ohromljen tudi v Sloveniji

Glede na zadnje napovedi se oblak vulkanskega pepela še zadržuje nad osrednjo Evropo in se počasi premika proti našim krajem. Kot je razvidno iz spletne strani, Adria Airways, so večerni poleti odpovedani, in sicer v Frankfurt, Pariz, Bruselj in Zürich ter nazaj. Opravljen pa bo povratni polet v Istanbul.

NORMALIZACIJA V NEKAJ DNEH
Letalski promet v Evropi se bo po pričakovanjih normaliziral v četrtek, je sporočila Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol.

V torek zjutraj bo nebo "znova zaprto"
Po zadnjih podatkih pa bodo v torek zjutraj letala ostala na tleh. Odpovedani so jutranji poleti v Frankfurt, Pariz, Zürich, Amsterdam, Bruselj in Dunaj. Bodo pa opravili opoldanske polete, in sicer v Prištino, Skopje, Moskvo in Tirano. Glede torkovih večernih poletov pa bo več znanega jutri ob 12.00.


Slovenski zračni prostor je bil zaprt vse od petka zvečer, delno pa so ga odprli v nedeljo popoldne. V nedeljo zvečer je bil slovenski zračni prostor znova popolnoma odprt.

Čarterske polete, ki bi jih morali v Adrii Airways opraviti v soboto in nedeljo, so opravili v noči z nedelje na ponedeljek. Adria Airways bo oziroma je že opravila opoldanske polete do Prištine, Skopja, Istanbula in Moskve in nazaj. Jutranji poleti v Frankfurt, London, Varšavo, Zürich, Dunaj, Bruselj, Amsterdam, Pariz in na relaciji Frankfurt-Dunaj pa so bili odpovedani.

Stroškov ne nosijo agencije
In ker gre tukaj za posledice višje sile, so stroški, ki nastanejo ob podaljšanju potovanja, po oceni Zdriženja turističnih agencij Slovenije, breme vsakega potnika posamezno. Hkrati pa iz združenja dodajajo, da bodo naredili vse, da bo poskrbljeno za potnike, ki se zaradi težav, povezanih z vulkanskim pepelom, ne morejo vrniti domov. Razložili so še, da pri izvedbi aranžmaja vztrajajo do takrat, ko je izvedba smiselna glede na program. Če izvedba ni več smiselna, se potniku omogoči potovanje v istem ali podobnem aranžmaju v drugem obdobju, priporočeno obdobje pa je do 31. maja.

Potniki naj ne prihajajo na letališče
V Adrii Airways potnikom svetujejo, naj ne prihajajo na letališče, če je njihov polet odpovedan. Svoje potovanje lahko brezplačno prestavijo do 31. maja 2010.

Spremembo potovanja lahko uredijo na prodajnem mestu, kjer so vozovnico kupili, ali v Klicnem centru Adrie Airways za rezervacije letalskih vozovnic in informacije: tel.: 01 369 1010 in na brezplačni številki 080 13 00 (od ponedeljka do petka 8.00-19.00, ob sobotah 8.00-12.00) ali na prodajnem mestu na Gosposvetski ulici v Ljubljani, tel. 01 23 91 910 (od ponedeljka do petka 8.00-18.00). Glede čarterskih poletov naj potniki informacije poiščejo pri turističnih agencijah, pri katerih so rezervirali aranžmaje.

Kako se s težavami spopadajo na mariborskem letališču
Letalski promet ohromljen tudi v Sloveniji