Mrkić je kot zunanji minister Slovenijo obiskal prvič. Foto: BoBo
Mrkić je kot zunanji minister Slovenijo obiskal prvič. Foto: BoBo
Erjavec in Mrkić sta se sešla pred napovedanim srečanjem Janše z Dačićem. Foto: BoBo

Na skupni novinarski konferenci v Ljubljani je Erjavec pojasnil, da je bil prvi obisk srbskega zunanjega ministra po oblikovanju nove vlade v Beogradu letos poleti namenjen tudi pripravam na srečanje premierjev obeh držav, Janeza Janše in Ivice Dačića, ki bo 14. novembra v Ljubljani.

Ministra sta se strinjala, da so odnosi med državama prijateljski in odprti ter da večjih težav ni. "Obstajajo sicer določene zadeve, ki jih je treba razrešiti in so vezane predvsem na sporazum o nasledstvu," je povedal Erjavec. Po njegovi oceni je sporazum realiziran v približno 50 odstotkih, z Mrkićem pa sta se dogovorila za čim hitrejše reševanje še odprtih vprašanj iz tega sporazuma.

O vprašanju Agrobanke
Dotaknila sta se tudi vprašanja propadle srbske Agrobanke, v kateri so lastniki iz Slovenije in drugih evropskih držav po preoblikovanju izgubili svoje deleže. Pojasnila sta, da zadeva ni v neposredni pristojnosti zunanjih ministrov, vendar sta se dogovorila, da "pogledamo pri pristojnih organih, kaj je s posamezno zadevo, in da se ti problemi razrešijo".

Mrkič je pri tem zagotovil, da v Srbiji ustvarjajo pogoje, "da ne bi bilo težav in da bi bil vsak, ki je oškodovan, zakonsko zavarovan". Pri tem je napovedal, da bosta o tem vprašanju verjetno podrobneje govorila oba premierja.

Ministra sta izrazila prepričanje, da je gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Srbijo dobro. Blagovna menjava je lani znašala približno milijardo evrov in se je glede na leto 2010 povečala za skoraj 10 odstotkov. Slovenija je doslej v Srbijo vložila že za 1,1 milijarde evrov, Srbija pa je deseti zunanjetrgovinski partner Slovenije.

Krepitev sodelovanja
"Pričakujeva, da se bo gospodarsko sodelovanje še krepilo. Imamo tudi nekaj skupnih projektov, kot je Južni tok, izjemno pomemben projekt ne le za Slovenijo in Srbijo, ampak tudi za EU," je dodal slovenski minister. Srbski gost je predlagal okrepitev gospodarskega sodelovanja s skupnim nastopom na tretjih trgih, kjer naj bi bila zanimiva predvsem Rusija.

Erjavec je podprl nadaljevanje srbske poti k polnopravnemu članstvu v EU-ju in izpostavil, da si je Slovenija spomladi v Bruslju zelo intenzivno prizadevala, da je Srbija dobila status kandidatke. Mrkić se je pri tem zahvalil za slovensko pomoč in izrazil pričakovanje, da se bo ta nadaljevala.

Glede razmer na Zahodnem Balkanu je Mrkić pojasnil, da si bo Srbija prizadevala okrepiti sodelovanje v regiji in da bo z vsemi državami zgradila odnose na raven, "kakršna je med Slovenijo in Srbijo".

Erjavec: Uravnotežen pristop na Kosovu
Govorila sta tudi o Kosovu, pri čemer se je Erjavec zavzel za uravnotežen pristop. "To Slovenija tudi ves čas zagovarja v vseh mednarodnih organizacijah," je dejal. Mrkić pa je pojasnil, da od dialoga med Beogradom in Prištino pričakujejo predvsem "nekaj, kar bo uravnoteženo". "Nekaj, kar bo enako zadovoljilo obe strani, oz. če rečem drugače, da bosta strani enako nezadovoljni," je dejal.

"To je velika tema in vsi nas sprašujejo, kaj nameravamo. Mi se nameravamo resno in iskreno pogajati, ne nameravamo pa priznati Kosova, kar nas stalno sprašujejo. Mi spoštujemo našo ustavo," je o pogajanjih s Prištino dodal srbski minister.

Na novinarsko vprašanje je Mrkić odgovoril tudi na kritike iz nekaterih evropskih držav glede zlorab vizumske liberalizacije srbskih državljanov, ki skušajo dobiti politično zatočišče. Kot je pojasnil, sprejemajo "vse mogoče ukrepe, da do tega ne bi prihajalo".