Nataša Pirc Musar je Zmagu Jelinčiču prek medijev sporočila, da bi lahko prijavo najprej podal na urad pooblaščenca. Foto: MMC RTV SLO
Nataša Pirc Musar je Zmagu Jelinčiču prek medijev sporočila, da bi lahko prijavo najprej podal na urad pooblaščenca. Foto: MMC RTV SLO

V poslanski skupini nacionalne stranke navajajo, da naj bi Pirc Musarjeva sodiščem z opuščanjem nadzora dovoljevala, da na svojih spletnih straneh objavljajo sodbe, ki vsebujejo tudi osebne podatke. Na spletnih straneh slovenskih sodišč so namreč že julija letos opazili, da objavljajo sodbe z vsemi osebnimi podatki udeležencev postopka. Samo z bežnim pregledom naj bi zasledili 36 takih primerov.

SNS: Še v sredo 30 sodb z neustreznimi podatki
Poleti, ko je bilo obdobje dopustov, se jim je zdelo, da to ni primeren čas za sprožitev postopkov zoper informacijsko pooblaščenko, "v dobri veri in z željo, da bo sama opazila množične kršitve varstva osebnih podatkov in nanje odreagirala" so zato s prijavo čakali. Ker pa je bilo, kot trdijo, še v sredo na spletnih straneh sodišč še vedno več kot 30 sodb z vsemi podatki, so se odločili, da vendarle sprožijo postopek.

Pirc Musarjeva ovadbe ne želi komentirati, dokler je ne bo imela v rokah. Prvaka SNS-a Zmaga Jelinčiča je pozvala le, da naj, če je na spletnih straneh res našel sporne podatke, prijavo poda na urad informacijskega pooblaščenca, in dodala, da se na uradu vedno, ko dobijo prijavo, takoj odzovejo.

Pirc Musar: Ovadba absurdna
Pooblaščenka je povedala, da kolikor ve, sodišča sodbe objavljajo na spletnih straneh www.sodnapraksa.si in portalu Ius-info, "in sicer v anonimizirani obliki, kar pomeni, da namesto imena in priimka na primer napišejo A. A. iz Ljubljane". Pojasnila je še, da je omenjeni spletni strani že večkrat pogledala tudi sama, a pri tem ni odkrila nič spornega.

"Vlagati tako ovadbo je absurd vseh absurdov, saj bi bilo to tako, kot da bi Jelinčič danes vložil ovadbo zoper direktorja policije, ker policisti ne odkrijejo vseh pijanih voznikov na cestah. Če pa je Jelinčič slučajno kaj odkril, pa naj poda prijavo," je sklenila.