Poslanec SNS-a Sašo Peče: Če se bodo poslanske skupine držale dogovora, bomo podpise dobili. Foto: RTV SLO
Poslanec SNS-a Sašo Peče: Če se bodo poslanske skupine držale dogovora, bomo podpise dobili. Foto: RTV SLO

Dokončnih odločitev še ni. V LDS-u se z oceno ustavnosti strinjajo, vendar bi se radi o vsebini zahtevka s pobudniki še pogovorili.

V DeSUS-u, edini koalicijski stranki, ki je zakonu nasprotovala, in poslanski skupini nepovezanih poslancev odločitve o morebitni podpori zahtevi SNS-a še niso sprejeli. Po mnenju nepovezanih poslancev bi bilo treba v pobudi SNS-a natančnje določiti, opredeliti in vsebinsko dopolniti tiste zakonske rešitve, ki nesporno sodijo v pobudo za oceno ustavnosti.

SD podpisov ne bo prispeval, ker meni, da je pomembna kakovost zahteve in ocena možnosti za uspeh, ne pa "forsiranje odločitve".

SNS spodbija skoraj polovico členov spornega zakona
V SNS-u, ki v osnutku zahteve za oceno ustavnosti zakona o verski svobodi izpodbija skoraj polovico členov, pričakujejo podporo vseh štirih omenjenih poslanskih skupin.

O vložitvi zahteve za presojo ustavnosti zakona bo na pobudo državnega svetnika Zlatka Jenka v sredo odločal tudi državni svet.

Kot je znano, je zakon o verski svobodi parlament dokončno sprejel januarja. Zaradi očitkov o nespoštovanju ustavnega načela ločitve države in verskih skupnosti je sprejemanje zakona potekalo brez poslancev DeSUS-a, LDS-a, SD-ja in SNS-a.