Ivana Zidarja so organi pregona v nedeljo že drugič aretirali. Foto: MMC RTV SLO
Ivana Zidarja so organi pregona v nedeljo že drugič aretirali. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Penko
Penko se je na aretacijo odzval čustveno, buren je tudi odziv politike. Foto: MMC RTV SLO
Stranke o Zidarju in Penku
Pravniki o Zidarju in Penku

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je za MMC dejal, so se preiskovalni organi resno lotili dela pri preganjanju korupcije in organiziranega kriminala, zato je tudi teh postopkov precej več kot v preteklih letih. Dodal je, da so iz medijev seznanjeni, da ne gre več samo za preiskave, ampak so proti nekaterim že uvedeni tudi kazenski postopki. "Pričakujemo, da vnema pri odkrivanju tovrstnih kaznivih dejanj ne bo popustila," je dodal.

Katarina Kresal

, predsednice LDS-a, pa je nasprotno prepričana, da so zadnje aretacije, ki jih je usmerjalo celo vrhovno državno tožilstvo, dokaz, da pri nas prihaja do popolnega razkroja pravne države. "Temeljna civilizacijska pridobitev je, da se ljudi ne sme zapirati, če niso podani zadostni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje," pravi. Po njenem mnenju je nedopustno, da se lahko posameznika kot orodje politične propagande najprej zapre, šele nato pa se ugotavlja razloge za odvzem osebne svobode. Za MMC je dodaja še, da "ker je sodišče ugotovilo, da očitano dejanje sploh ni kaznivo, se ne moremo znebiti vtisa, da gre za politično zlorabo policije in tožilstva."

Tudi predsednik NSi-ja Andrej Bajuk je za aretacije izvedel iz slovenskih medijev. "V pravni državi pričakujemo, da bodo organi, ki so v izvajanju svojih dolžnosti neodvisni, ukrepali v skladu z zakonom in v skladu z načelom pravičnosti in enakosti vseh pred zakonom," je povedal za MMC.

"Glede na to, da so policisti sami rekli, da gre za napako, se kaže popolna nesposobnost policijskih organov, razen če ni v ozadju kaj drugega," meni prvak SNS-a Zmago Jelinčič Plameniti. Za MMC je dodal, da bi ob vsem tem lahko pomislili, da gre za politične igre ene ali druge strani, ki naj prinese točke določeni politični opciji.

Prvi mož SLS-a Bojan Šrot je za MMC povedal, da "če se aretacije dogajajo pred fotoaparati in televizijskimi kamerami, še posebej pa skorajda pred kamero ene TV-hiše in enega konkretnega novinarja, se zbuja močan dvom o objektivnosti postopka." Po njegovih besedah se očitno na ta način izvaja predvsem diskreditacija posameznikov v javnosti, še preden bi ti sploh bili prek sodbe sodišča spoznani za krive. Sam ima občutek, da se ustvarja predvsem medijski spektakel v okviru notranjih dnevnopolitičnih tem za nabiranje političnih točk

Milan M. Cvikl (SD) meni, da je verjetno šlo za neupravičen odvzem prostosti, saj je to, da preiskovalni sodnik ni sledil predlogu policije in tožilstva, očitno, da se tožilstvo in policija uporabljata v politične namene. Zadevo težko komentira, pravi, po drugi strani pa komentar po njegovem mnenju sploh ni potreben, saj preiskovalni sodnik po spektakularni aretaciji ni odredil niti zaslišanja.

Da je aretacija namenjena dvigovanju medijskega prahu, je prepičan tudi Matej Lahovnik (Zares). Po njegovem mnenju je dozdajšnja praksa pokazala, da ko se ta prah poleže, ni nikakršnega epiloga. Dodal je, da je preiskovalni sodnik v celoti zavrnil zahtevo za pridržanje, kar je že določen signal, da je vse skupaj spet namenjeno ustvarjanju vtisa v javnosti, da gre spet za nadaljevanje boja proti tajkunom, dejansko pa ni pozneje nikakršnega epiloga.

Dogajanje se je zdelo prenagljeno Viliju Rezmanu iz DeSUS-a, ki je v aretacijah videl nagnjenje k senzacionalizmu in k temu, da bi se čim bolj pritegnila pozornost javnosti.

Sašo Peče (Lipa) pa je prepričan, da je do aretacij Zidarja in Penka prišlo zato, ker je predsedniku vlade Janezu Janši padla podpora. Kritičen je tudi do dela organov pregona, saj je poudaril, da bolj političnega organa, kot je generalno tožilstvo Barbare Brezigar, v Sloveniji še nismo imeli.

Stranke o Zidarju in Penku
Pravniki o Zidarju in Penku