Sodišče je zavrnilo ugovor RTV Slovenija na začasno odredbo, ki je na čelo RTV Slovenija postavila nazaj Antona Guzeja. Foto: Stane Sršen
Sodišče je zavrnilo ugovor RTV Slovenija na začasno odredbo, ki je na čelo RTV Slovenija postavila nazaj Antona Guzeja. Foto: Stane Sršen

Pikalo je napovedal pritožbo na višje sodišče.

V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Anton Guzej je v izjavi za javnost poudaril, da to pomeni, da je sodišče znova razsodilo, da je bila njegova razrešitev nezakonita, prav tako je bilo nezakonito imenovanje Marka Fillija za prvega moža RTV-ja.

Guzej: Dokončno razkrinkanje nezakonitega početja
Pri tem v izjavi najava navedbo sodišča, ki je ravnanje RTV-ja, ki ga zastopa predsednik programskega sveta Jernej Pikalo, označilo "kot silo oziroma nasilje nad pravnim redom, ki se odraža v nespoštovanju veljavnih zakonov in drugih predpisov".

Guzej je v svojem odzivu odločitev sodišča pozdravil kot zmago pravne države nad "poskusom grobih političnih posegov na RTV". Guzej meni, da se je, potem "ko vladajoči politiki ni uspelo zakonito razrešiti vodstva RTV, v preteklih tednih v številnih medijih nanj usul plaz diskreditacij in osebnega blatenja". Nova odločitev sodišča je po njegovih besedah dokončno razkrinkala nezakonito početje vodstva programskega sveta.

Pikalo napovedal pritožbo na višje sodišče
Predsednik programskega sveta RTV SLO Jernej Pikalo je v sporočilu za javnost zapisal, da je delovno in socialno sodišče v Ljubljani ugovoru zoper sklep o začasni odredbi iz dne 1. 6 2010 s sklepom v točki 2. delno ugodilo. "Glede vseh ostalih elementov začasne odredbe se bo programski svet pritožil na višje delovno in socialno sodišče." Pikalo je dodal še, da v skladu s pravno kulturo predsednik programskega sveta nepravnomočnih pravnih zadev ne komentira.

Zapleti po imenovanju Fillija
Spomnimo. Programski svet RTVS je 25. maja s 14 glasovi za, z dvema glasovoma proti in s štirimi vzdržanimi glasovi za novega generalnega direktorja RTV Slovenija imenoval Fillija. Po imenovanju Fillija na čelo RTVS pa so se pojavili tudi dvomi o pravilnosti imenovanja, saj da je v nasprotju s statutom in poslovnikom zavoda. Te dvome je predsednik programskega sveta Jernej Pikalo zavračal in se pri tem skliceval na pravno službo zavoda, ki je potrdila, da je Filli prejel dovolj glasov za imenovanje.

Zaradi prenehanja pogodbe je Guzej vložil tožbo. Ljubljansko delovno in socialno sodišče je zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi Guzeju 1. junija javnemu zavodu RTV Slovenija izdalo začasno odredbo. V njej sodišče RTV Slovenija prepoveduje vpis sklepa programskega sveta RTVS o imenovanju Fillija za generalnega direktorja v sodni register. Obenem sodišče javnemu zavodu nalaga, da Guzeju v osmih dneh omogoči opravljanje funkcije v. d. generalnega direktorja.