Tako minister kot dijaki se strinjajo, da bi štipendijsko politiko morali voditi v okviru šolske in ne socialne politike. Priepričani so namreč, da prihaja do nekaterih anomalij. Je pa Lukšič zatrdil, da sodelujejo z ministrstvom za delo in da imajo glede urejanja Zoisovih štipendij kar nekaj pripomb. Foto: MŠŠ
Tako minister kot dijaki se strinjajo, da bi štipendijsko politiko morali voditi v okviru šolske in ne socialne politike. Priepričani so namreč, da prihaja do nekaterih anomalij. Je pa Lukšič zatrdil, da sodelujejo z ministrstvom za delo in da imajo glede urejanja Zoisovih štipendij kar nekaj pripomb. Foto: MŠŠ
Šolska malica
DOS bi rad dosegel, da bi se odstotek dijakov, ki jedo šolsko malico, dvignil vsaj na 90 odstotkov vseh dijakov. Predlagajo, da bi v skupine za prehrano vključili dijake. Opozorili pa so na pomanjkljivosti pri plačevanju malic – povsod namreč ni uvedenih položnic ali elektronskega plačevanja. Foto: MMC RTV SLO

Minister za šolstvo Igor Lukšič se je sešel s predstavniki Dijaške organizacije Slovenije, saj so mu ti želeli predstaviti svoje pomisleke in pripombe o Beli knjigi, skupaj pa so pregledali tudi analizo stanja dijaške prehrane po enem letu, odkar je v veljavi novi zakon, ki je ukinil stoodstotno subvencioniranje malic.

Dijaki proti nivojskemu pouku na gimnazijah
Dijaki so opozorili, da jih do zdaj na ministrstvu niso dovolj upoštevali, zato so ministru na sestanku predstavili svoje pripombe. Po besedah predsednika DOS-a Aleša Kurnika najbolj nasprotujejo nivojskemu pouku na gimnazijah, saj so prepričani, da bi se s tem lahko znižali standardi zahtevnosti, povzročil pa bi se tudi velik osip na tercialnem izobraževanju. Moti jih predvideno ukinjanje molčečih profesorjev na ustnem delu mature, "saj bi s tem učitelji dijaka lahko povsem subjektivno ocenil". Predlagajo tudi povrnitev stroškov za prevoz in malico dijakom med prakso.

Minister je potrdil, da so mnenja dijakov pri pripravi šolske politike pomembna, a hkrati poudaril, da v omenjene spremembe v tem mandatu ne bodo šli. Prav tako o Beli knjigi ne bo nobene politične razprave med poslanci, saj so sklenili, da bo ostala le kot zbirka stališč posameznih strokovnjakov. "Veseli smo, da jih imamo na razpolago in da jih bomo lahko upoštevali v nadaljevanju," je dejal.

Število dijakov, ki malicajo, ni bistveno padlo
Sicer pa so z dijaki ocenili tudi stanje na področju šolske prehrane, potem ko so odpravili popolno subvencioniranje. Lukšič je zatrdil, da so bili "strahovi, da bo padlo število dijakov, ki vzamejo malico, neupravičeni. Padlo je namreč le za 2 odstotka – z 78 odstotkov na 76 odstotkov." So jih pa dijaki opozorili na težave, ki se pojavljajo na posameznih šolah, predvsem pri načinu plačevanja malic, in o tem se bodo pogovorili z ravnatelji. Prav tako bodo preverili, ali bi bilo smiselno uvesti enotno dijaško kartico, ki bi jo uporabljali tudi pri evidentiranju prehrane.

Prav tako so prišli do skupnega stališča, da bi v šole vrnili avtomate s hrano in pijačo, saj so bili z dopolnilom zakona o šolski prehrani, ki ga je sprejel državni zbor, ti prepovedani. DOS meni, da so bili s tem ukinjeni le avtomati, ne pa sami izdelki. "Ukinitev ni bila naša ideja, dodali so jo v državnem zboru. Ugotavljamo, da ni dobro, da so izločeni prav vsi avtomati. Najti bo treba rešitve," je bil jasen minister.

Sprememb zakona o prehrani ne bo
Sicer pa sprememb zakona pred novim šolskim letom ne bo, je dodal, čeprav si v dijaški organizaciji še vedno zavzemajo, da bi se vrnilo popolno subvencioniranje prehrane. So pa priznali, da je zdaj verjetno manj "razmetavanja s hrano", saj je treba za malico, ki je naročiš, a je ne vzameš, plačati polno ceno.