Bela stavka se je začela. Foto: MMC RTV SLO
Bela stavka se je začela. Foto: MMC RTV SLO
Medicinska sestra
V CIT-u naj bi vprašanje stavke reševali s prerazporeditvijo diplomiranih sester iz drugih intenzivnih enot oz. tako, da bodo bolnike preselili. Foto: MMC RTV SLO
Premalo šolanih sester

Bela stavka poteka tako, da sestre iz CIT-a delajo le tisto, kar sodi v njihov opis del. Do zdaj so namreč zaradi pomanjkanja kadra opravljale tudi delo diplomiranih sester. To se je sicer dogajalo v vseh slovenskih bolnišnicah, ker so njihova vodstva na ta način lahko privarčevala.

Delo v CIT-u poteka po spremenjenem režimu
Delo v CIT-u zdaj poteka tako, da je na oddelku prisotnih sedem diplomiranih medicinskih sester iz drugih enot, ki opravljajo najzahtevnejša dela. Srednje sestre delajo v manjšem obsegu, tisto, za kar so plačane, čeprav je to izredno težko, je povedala srednja medicinska sestra na oddelku, Ljubica Lukič.

"Imamo premalo diplomiranih sester, da bi obvladovale razmere na oddelku. Diplomirana sestra, ki pride z drugega oddelka, potrebuje čas. Vsaka sestra, ki dela v CIT-u, je namreč potrebovala vsaj eno leto, da je lahko samostojna in obvladuje razmere," je še dejala Lukičeva.

Kot je znano, so se srednje sestre iz CIT-a dokončno za belo stavko odločile v sredo, ko je strokovni kolegij intenzivnih terapij na ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru zavrnil predlog ministra za javno upravo Gregorja Viranta, po katerem bi 37 srednjim medicinskim sestram iz CIT-a poleg že dogovorjenega povišanja plač priznali še 10 odstotkov za najzahtevnejše delo.

Vabljeni k branju:
- Stavka srednjih sester bo

Po novem plača diplomiranih sester večja za 50 odstotkov
Stroka je namreč v sredo ocenila, da je delo srednjih medicinskih sester na vseh najzahtevnejših intenzivnih enotah enako težko. To je pomenilo, da so srednje medicinske sestre ostale pri ponedeljkovem dogovoru o 20-odstotnem dodatku za povečan obseg dela.

Pojasniti velja še, da je razlika med plačami srednjih in diplomiranih sester pred uvedbo novega plačnega sistema znašala okoli 10 odstotkov. Po novem pa bo do leta 2010 diplomiranim sestram pripadala okoli 50 odstotkov večja plača.

Pomanjkanje diplomiranih sester navidezno?
In čeprav se zdi zahteva srednjih sester (za enako delo enako plačilo) razumljiva, želi sindikat zdravstvene nege ohraniti plačno razmerje v korist višje izobraženim. Poleg tega želi prisiliti bolnišnice, da bodo zaposlovale tako, kot to zahtevata zahtevnost in narava dela. Slišati je namreč, da je pomanjkanje diplomiranih sester navidezno, kar pomeni, da je kar nekaj brezposelnih prijavljenih na zavodih za zaposlovanje, ker služb ne dobijo, še navaja Radio Slovenija.

Premalo šolanih sester