Poslanci so obravnavali tudi nekatere spremembe poslovnika, ki bodo omogočile, da bo imela opozicija večino v komisijah, ki nadzirajo vlado na področju delovanja tajnih služb in porabe javnih financ. Foto: RTV SLO
Poslanci so obravnavali tudi nekatere spremembe poslovnika, ki bodo omogočile, da bo imela opozicija večino v komisijah, ki nadzirajo vlado na področju delovanja tajnih služb in porabe javnih financ. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Zakon o davku na tonažo bo za ladjarje uvedel poseben davčni režim. Foto: RTV SLO
Novi zakon o štipendiranju naj bi študij omogočil večjemu številu mladih iz socialno šibkejših družin. Foto: RTV SLO
Poslanci tudi o varnostnoobveščevalnih službah

DZ je zakon sprejel v obliki, usklajeni s študenti, s čimer je med drugim omogočil oblikovanje dodatnega vstopnega cenzusa za študente in dijake, ki študirajo zunaj kraja njihovega stalnega bivališča. Poslanci so sicer že v torek potrdili dvig cenzusa za pridobitev državne štipendije.

Poslanci in poslanke so že v torek potrdili dvig cenzusa za pridobitev državne štipendije s 130 odstotkov bruto zajamčene plače na 60 odstotkov minimalne plače na družinskega člana. Ta spremembe po besedah ministrice za delo, družino in socialne zadeve Marjete Cotman omogoča 10 tisoč novih štipendij.

Zneski štipendij za nekatere višji
Zneski štipendij in dodatkov štipendijam se bodo zvišali, vendar le selektivno. Tako se bo denimo za 11 odstotkov zvišala državna štipendija za dijake in študente, za 22 odstotkov pa se bo zvišal najvišji dodatek glede na dohodke v družini.

Zakon opušča tudi nekatere dosedanje kriterije za pridobitev Zoisove štipendije, ohranja pa učni oz. študijski uspeh, poleg katerega bo zdaj pomembno tudi mnenje učiteljskega zbora in šolske svetovalne službe. Uvaja se tudi nov kriterij za izjemne dosežke ter dodatek za vrsto in področje izobraževanja, ki omogoča večjo zaposljivost.

Vlada naj bi naseljenost Romov uredila z uredbo
Parlament je že opravil tudi drugo obravnavo novele zakona o lokalni samoupravi, na podlagi katere bo vlada pripravila uredbo, s katero bo določila merila za opredelitev avtohtonosti naseljenih romskih skupnosti. Ta merila bodo pogoj za določitev predstavnikov Romov v občinskem svetu občin. Dopolnilo nepovezane poslanke Cvetke Zalokar Oražem, ki se s takšno rešitvijo romskega vprašanja ne strinja, je DZ zavrnil. Prav tako je bilo zavrnjeno dopolnilo poslanske skupine SD-ja, ki je proti uporabi pojma avtohtonost romske skupnosti. O zakonski noveli bo sicer parlament dokončno odločal v petek.

Poslanci tudi o poslovniku
Poslanci obravnavajo tudi nekatere spremembe poslovnika, ki bodo omogočile, da bo imela opozicija večino v komisijah, ki nadzirajo vlado na področju delovanja tajnih služb in porabe javnih financ ter spremembe zakona o parlamentarnem nadzoru nad obveščevalnimi in varnostnimi službami. Spremembe se nanašajo na omejitev parlamentarnega nadzora zaradi zaščite tajnih delavcev in tajnih sodelavcev tajnih služb.

Državni zbor je obravnaval še šest zakonskih besedil. Zakon o davku na tonažo bo za ladjarje uvedel poseben davčni režim. Poslanci in poslanke pa so obravnavali še zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma in zakona o nadzoru državne meje ter zakon o zasebnem varovanju, ki določa, da se pooblastila za izobraževanje za zasebno prenesejo z zbornice na policijsko akademijo.

Poslanci tudi o varnostnoobveščevalnih službah