Merila morajo biti dovolj selektivna predvsem v primeru zelo obleganih šol. Foto: RTVSLO
Merila morajo biti dovolj selektivna predvsem v primeru zelo obleganih šol. Foto: RTVSLO
Milan Zver
Minister priznava, da imajo z določitvijo meril precej težav. Foto: RTV SLO

V skladu s predlogom nacionalni preizkusi znanja ne bi bili več del meril za vpis. Člani strokovnega sveta so se strinjali, da brez upoštevanja preizkusov znanja ni mogoče oblikovati objektivnih meril za vpis, ministru pa predlagali, naj predlog popravi.

S sprejetjem meril se mudi, saj učenci zdaj ne vedo, pod kakšnimi pogoji bodo kandidirali za vpis na srednje šole.

Zver se ne obremenjuje
Zver upa, da bo novi strokovni svet, ki ga je vlada imenovala včeraj, popravil napako in sprejel predlog še pred začetkom novega šolskega leta. "Prepričan sem, da bo novi svet zmogel toliko strokovne moči, da bo to storil in se izognil raznim političnim razpravam, ki smo jim bili priča v dosedanji sestavi," je dejal Zver.

Novela zakona o OŠ-ju določa, da izidi nacionalnih preizkusov znanja v devetem razredu devetletke ne smejo služiti za selekcijo pri vpisu v srednje šole. To je povzročilo strokovnjakom hude težave pri sestavi meril za vpis v srednje šole v primeru omejitev. Merila morajo biti jasna, objektivna in dovolj selektivna v primerih zelo obleganih gimnazij.


Večina sodelujočih v naši spletni anketi meni, da bi morali nacionalni preizkusi znanja ostati del meril za vpis v srednjo šolo.

Izidi ankete:

Ali menite, da bi nacionalni preizkusi znanja morali ostati del meril za vpis v srednjo šolo? (15. jun 2005 - 16. jun 2005)
Odgovor: Izidi:
Da 56% (557)
Ne 40% (396)
Ne vem 4% (43)

Št. vseh odgovorov v anketi: 996

Predlog meril
Posebna skupina predlaga, da se v sedmem in osmem razredu upošteva zgolj zaključne ocene iz slovenščine, matematike, tujega jezika in splošnega učnega uspeha, pri čemer naj se te ocene ponderirajo ali pomnožijo s povprečnim številom ur v treh letih za posamezni predmet.