Potrebščine lahko prinesete v Študentsko varno hišo SRCe Foto: MMC RTV SLO
Potrebščine lahko prinesete v Študentsko varno hišo SRCe Foto: MMC RTV SLO
Šolske potrebščine za socialno ogrožene

Kot je Orel dejal za MMC, je v prvih treh urah akcije kakšnih deset ljudi na Židovsko 6 prineslo različne šolske pripomočke. »Precej je zvezkov, mapic, barvic,« našteva Orel.

Zaradi trenutne ekonomske situacije si veliko staršev ne more privoščiti šolskih potrebščin, zato so Zavod Študentska svetovalnica, Študentska varna hiša Srce in Rdeči križ Ljubljana pripravili zbiralno akcijo Pomagajmo skupaj!

Študentska varna hiša Srce koordinira akcijo, državljani pa lahko šolske potrebščine prinesejo na njen sedež v bližini stavbe Ljubljanske univerze, in sicer vsak dan ta teden med 9. in 18. uro, v petek pa do 15. ure, ko bodo zbrane potrebščine odnesli na Rdeči križ Ljubljana. Ta bo poskrbel, da pridejo v prave roke oziroma jih bo razdelil med socialno ogrožene družine s šoloobveznimi otroki.

Potrebščine so drage
»V Sloveniji so ekonomske razmere takšne, da kupna moč pada, potrebščine in vse infrastrukturne zadeve za šolo so pa drage. Žal se ljudje morajo zanašati na takšne oblike pomoči,« je poudaril Vozel, ki pričakuje velik odziv. Do zdaj so namreč prejeli veliko telefonskih klicev, želeli pa bi si, da bi lahko pomagali 200 do 300 učencem. Upa, da jim bo uspelo tudi zaradi dobre medijske pokritosti.

Zvezki, barvice, puščice, tempere ...
»Prepričani smo, da se v kakem kotu doma zagotovo še valja čisto spodobna šolska torba, mogoče vaša, mogoče vaših prijateljev ali otrok. Prav tako verjamemo, da se v predalih najde lep, prazen zvezek, paket barvic ali morebiti voščenk. Še več, verjamemo tudi, da ste se pripravljeni odreči kaki kavi, kupiti šolsko potrebščino ali dve in jo podariti tistim, ki jim bo še kako prav prišla,« so zapisali v svojem pozivu, ki je torej odprt do petka, 31. avgusta. »Veseli bomo zvezkov, barvic, beležk, puščic, temper, risalnih blokov, šolskih torb … skratka vsega, kar ste še ne tako dolgo nazaj sami nosili v šolo.«

Prodaja rabljenih učbenikov
Od srede, 5. septembra, do vključno petka, 7. septembra, bo v BTC CITY Ljubljana potekal sejem rabljenih šolskih učbenikov za osnovno in srednjo šolo. Sejem rabljenih učbenikov bo vse tri dni potekal na Trgu mladih, in sicer med 9. in 20. uro. Za vse, ki bodo želeli prodati rabljene učbenike in zaslužiti za nove, bodo v BTC City na voljo brezplačne stojnice.

S. B. L.

Šolske potrebščine za socialno ogrožene