Ladje slovenske mornarice imajo trenutno privez na živinskem terminalu koprskega pristanišča. Foto: Reuters
Ladje slovenske mornarice imajo trenutno privez na živinskem terminalu koprskega pristanišča. Foto: Reuters

Kot trenutno najnujnejše naložbe 430. mornariškega odreda je navedel nakup letalnikov, modernizacijo ladje Triglav in samostojen privez za vojaške ladje v koprskem pristanišču.

Ladje slovenske mornarice imajo trenutno privez na živinskem terminalu koprskega pristanišča. A jih morajo ob vsakem natovarjanju in iztovarjanju umikati. Te težave bo rešila gradnja pontonskega mostu ali doka, ki bo zagotovila samostojen privez za vojaške ladje.

Gradbeno dovoljenje že imajo, pojasnjuje generalpodpolkovnik Robert Glavaš: "Mislim, da začnemo v prihodnjem letu postavljati svoj privez, ki bo 152 metrov dolg, približno 10 metrov širok in seveda bodo pripadniki mornarskega diviziona lahko normalno delali z našimi plovili."

Trenutno imajo na voljo patruljno ladjo Ankaran. Triglav naj bi se z nadgradnje v Turčiji v Slovenijo vrnil v prvih mesecih prihodnjega leta, a vsa dela še ne bodo dokončana. Z ladjo Triglav bo slovenska mornarica lahko znova sodelovala na mednarodnih misijah. Častniki in podčastniki medtem sodelujejo na misijah na krovu tujih vojaških ladij, denimo, nemških in italijanskih, ali pa v poveljstvih.

"Tako so naši pripadniki v poveljstvu v Grčiji, v Larisi. Tudi s tem skušamo našim pripadnikom omogočiti neke izkušnje z večjimi pomorskimi silami, kot smo mi," je dejal Glavaš.

Pridobljeno znanje jim bo prišlo prav, tudi ko bodo spet lahko pluli z ladjo Triglav. Slovenska mornarica ima med drugim tudi dve hiperbarični komori. Manjša je namenjena pripadnikom mornarice za tako imenovano suho potapljanje, ali če se zgodi nesreča med potapljanjem.

"Upam, da je ne bo, vsaj do danes je nismo imeli. Poleg tega imamo za opravljanje te komore pogodbene rezerviste, zdravnike, ki so pristopili k nam in seveda jih tudi v ta namen šolamo in izobražujemo," je še pojasnil načelnik generalštaba.

Nova in večja hiperbarična komora Slovenske vojske je od lani v bolnišnici Valdoltra, kjer jo uporabljajo za zdravljenje tudi civilnega prebivalstva.