Ukrepi za ohranjanje delovnih mest bodo po ministrovih besedah kmalu objavljeni. Foto: MMC RTV SLO
Ukrepi za ohranjanje delovnih mest bodo po ministrovih besedah kmalu objavljeni. Foto: MMC RTV SLO
Svetlik o brezposlenosti

Ivan Svetlik je poudaril, da se že čuti finančna kriza tudi pri nas, saj se ustavlja zaposlovanje, oktobra in novembra pa je bilo že 4.000 več brezposelnih.

Napovedi, pravi minister, niso obetavne, število brezposelnih se bo povečevalo. Na zavodu za zaposlovanje namreč predvidevajo, da se bo v letu 2009 število brezposelnih z zdajšnjih 61.000 povečalo za več kot 16.000 ljudi.

Vsi ukrepi za ohranjanje delovnih mest in za spodbujanje delodajalcev pri zaposlovanju bodo po ministrovih besedah kmalu objavljeni. Pri skrajšanju delovnega časa pa po besedah ministra Svetlika računajo na dogovor s socialnimi partnerji.

Vsi socialni transferji na enem mestu
Pri skrajšanju delovnega časa na 36 ur na teden je to stvar dogovora med sindikati in delodajalci, pri skrajšanju na 32 ur pa bi država priskočila na pomoč s pokrivanjem prispevkov za pokojninsko blagajno, je povedal minister Svetlik. Na ministrstvu razmišljajo tudi o dodatnem programu javnih del in ohranjanju delovnih mest s poudarkom na zaposlovanju za določen čas, a je to stvar dogovora s socialnimi partnerji.

Pojasnil je, da so na ministrstvu pripravili predlog, ki med drugim vključuje tudi spremembe nekaterih zakonov. Zakon o socialnem varstvu bi se tako razdelil na dva dela, na zakon o socialnovarstveni dejavnosti in na zakon o denarni socialni pomoči. Šlo naj bi za to, da se v okviru centrov za socialno delo uveljavljajo vsi ključni transferji, kar bo v prihajajoči finančni krizi zagotavljalo hitrejšo pot do izplačil, hkrati pa bo omililo tudi socialno stisko posameznika.

T. K./A. M.

Svetlik o brezposlenosti