Minister za delo Ivan Svetlik trdi, da bo vlada za uspeh reforme delala do zadnje minute. Foto: MMC RTV SLO
Minister za delo Ivan Svetlik trdi, da bo vlada za uspeh reforme delala do zadnje minute. Foto: MMC RTV SLO
Pokojninska reforma za ali proti?

Na ministrstvu za delo je potekalo srečanje ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika in ministra za zdravje Dorjana Marušiča z nekaterimi vidnejšimi predstavniki zdravstvene stroke. Razpravljali so o novi pokojninski zakonodaji.

Živimo dlje, čeprav morda tega ne želimo sprejeti
"V velik ponos mi je, da sem minister za zdrave v Sloveniji. Namreč, tako zdravje kot kakovost življenja in njegova dolžina se za slovenske državljanke in državljane izboljšujejo. Morda tega ne želimo sprejeti, vendar je dejstvo. Gospodarski razvoj in s tem rast bruto družbenega proizvoda in delež sredstev, ki ga namenjamo za zdravstvo, zanesljivo podaljšuje pričakovano življenjsko dobo," je po sestanku dejal minister Marušič.

Poudaril je, da se bodo, če vlada ne bo uspela s spremembami na pokojninskem področju, "na nek način znižale tudi pokojnine", hkrati pa bodo manjši prilivi tudi v sistem zdravstvenega zavarovanja, kar bo zahtevalo nove rešitve, morebiti tudi zvišanje prispevne stopnje.

"Ne samo kot minister, tudi kot državljan in kot tisti, ki bi si želel čim dlje kakovostno živeti, snovati, biti kreativen, verjamem v razumnost potez, kajti ne vlečemo jih za sebe, ampak za tiste, ki čakajo na vstop v kreativno in odgovorno obdobje, torej naše otroke. Njim smo dolžni postaviti še bolj trdne temelje za razvoj Slovenije," je poudaril.

Za "iztrošene" v pokojninski reformi štirje elementi
Svetlik je znova poudaril, da ima novi pokojninski zakon za tiste, ki začnejo delati zgodaj in "se prej iztrošijo", vgrajene štiri elemente. Te so, kot pravi, dodatno poklicno zavarovanje za tiste delavce, ki delajo v posebej zdravju škodljivih pogojih, v celo ugodnejši obliki ohranjen institut invalidskega zavarovanja, možnost delne upokojitve in, "kar je najpomembnejše", možnost, da se vsakdo, ki bo dopolnil 41 oz. 43 let pokojninske dobe, pri 60 letih upokoji brez odbitkov.

Minister Svetlik je glede javnomnenjskih raziskav, ki kažejo na padec pokojninske reforme na referendumu, dejal, da je poslanstvo vlade, da se za dobre rešitve bori do konca. "Ali bomo to borbo dobili, ne vem. Napovedi nam ne gredo v korist. Ne bomo pa odložili dela vse do zadnje minute," je dodal.

Kenda: Reformo bo treba čez nekaj let popraviti
Na sestanku sta sodelovala tudi direktor Pediatrične klinike in predsednik zdravstvenega sveta Rajko Kenda ter Božidar Voljč, upokojeni zdravnik in strokovnjak s področja starosti in staranja.

Kenda je dejal, da ne more razumeti, kako vsi strokovnjaki, levi in desni, "razen tistih, ki jim gre za politiko", trdijo, da je ta reforma potrebna, hkrati pa je videti, da imajo ljudje na enkrat vsega tako dovolj, da so pripravljeni pljuniti celo v lastno skledo, samo da bi dokazali svoj prav. "Prepričan sem, da celo zame ta reforma, ki upam, da bo uspela, ni zadnja. Mislim, da jo bo treba še popraviti čez nekaj let," je še povedal.

Voljč: Kaj boste delali v pokoju?
"Vi ste še mladi. Ko se boste upokojili, bo pred vami približno od 25 do 30 let življenja. Vprašam vas, kako, s kakšnim smislom ga boste izpolnili. Kaj boste delali? Boste zgolj upokojenci, ki boste sicer zdravi in aktivni, pa boste čakali, ne vem, kaj, smrt? Ali pa boste aktivno in zdravo starost izpolnili še z nekimi opravili, družbeno koristnimi deli, da boste še zmeraj aktiven in perspektiven član družbe?" sprašuje Voljč.

Pokojninska reforma za ali proti?