Med pravice malih delavcev minister Svetlik navaja vključenost v pokojninsko zavarovanje, zagotovljeno minimalno urno postavko in priznavanje malega dela za delovne izkušnje. Foto: BoBo
Med pravice malih delavcev minister Svetlik navaja vključenost v pokojninsko zavarovanje, zagotovljeno minimalno urno postavko in priznavanje malega dela za delovne izkušnje. Foto: BoBo

Na poslanskem večeru poslancev SD-ja Marijana Križmana in Luke Jurija je bila rdeča nit pogovora zakon o malem delu. V Zadružnem domu v Bertokih pri Kopru so se ga poleg ministra Ivana Svetlika udeležili tudi poslanci SD-ja Breda Pečan, Dejan Levanič in Matevž Frangež. Zadnji je opozoril, da gre v bitki proti malemu delu v resnici za to, da se ohrani študentsko delo, čeprav ga uradno vsi kritizirajo.

Svetlik: Malo delo bo prineslo nova delovna mesta
Minister za delo, družino in socialne zadeve Svetlik je pojasnil, da malo delo v primerjavi z obstoječimi oblikami začasnega dela prinaša določene socialne in druge pravice. "Z malim delom pa želi vlada med drugim povečati stopnjo varnosti tistih, ki opravljajo nestalne oblike dela, in zmanjšati delo na črno," je dodal.

Med pravice malih delavcev navaja še vključenost v pokojninsko zavarovanje, zagotovljeno minimalno urno postavko in priznavanje malega dela med delovne izkušnje. Obenem bo malo delo nudilo priložnost za navezovanje stikov z delodajalci, upokojencem pa dalo možnost aktivnega staranja in socialne vključenosti. Navsezadnje se bo z novo ureditvijo več koncesijskih sredstev stekalo v štipendijski sklad kot doslej pri študentskem delu, s tem da bodo vanj prispevali vsi mali delavci. Svetlik je prepričan, da bo malo delo prineslo nova delovna mesta.

Štravs: Študentov, upokojencev in brezposelnih ni mogoče enačiti
Predsednica Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) Nika Štravs pa je opozorila, da mladi potrebujejo redno zaposlitev, ne pa še ene oblike prekarnega dela. Poudarila je še, da zakon obravnava tri skupine, ki jih ni mogoče enačiti: študente, upokojence in brezposelne.

Meni, da malo delo prinaša poslabšanje razmer za delavce, kar kaže primer iz Nemčije, iz katerih izhaja, da štiri petine tamkajšnjih malih delavcev živijo pod pragom revščine. "Poleg tega je tudi socialna varnost malih delavcev vprašljiva, saj ti npr. ne bodo imeli nadomestil za bolniški stalež," je pojasnila. Skrbi pa jo tudi, da delodajalci ne bodo več zaposlovali mladih z diplomo, saj bo zanje ugodnejše zaposlovanje malih delavcev. Prav tako po njenem mnenju ne gre izključiti, da se bodo pojavljale zlorabe in da bodo študenti dodatno delali na črno.