Svetniki so kljub nekaterim pomislekom zakon o romski skupnosti vendarle potrdili. Foto: RTV  SLO
Svetniki so kljub nekaterim pomislekom zakon o romski skupnosti vendarle potrdili. Foto: RTV SLO
Vlada SNS-ovega predloga zakona ne podpira, saj meni, da ne prispeva k ureditvi in izboljšanju položaja Romov v Sloveniji. Foto: EPA
Drnovšek v Murski Soboti

Menijo, da zakon ne definira natančno, kdo so Romi oziroma kdo bo upravičen do posebnih pravic po tem zakonu. Jasno naj ne bi bilo tudi, ali bo zakon namenjen Sintom in kateri jezik bo lahko romska skupnost uporabljala na primer na sodišču. Opozorili so tudi, da je treba natančno opredeliti, katere pravice bodo trajale večno in katere le določeno število let.

Odbor DZ-ju predlaga zavrnitev SNS-ovega predloga
Romska tematika je bila tudi tema na odboru za notranjo politiko. Odbor je zavrnil zakon o romski skupnosti, ki ga je v proceduro vložil SNS s prvopodpisanim Zmagom Jelinčičem. Zakon obsega le tri člene in določa, da ima romska skupnost v Sloveniji posebne pravice, ki pa so omejene s pravicami drugih.

Zveza Romov gostila Drnovška
Predsednik države Janez Drnovšek se je sešel s predstavniki Zveze Romov Slovenije in se z njimi pogovarjal o reševanju problemov.

Drnovšek je v Murski Soboti kot zgled za sožitje z Romi navedel prav Prekmurje. Povedal je, da si kot predsednik prizadeva, da bi vsak državljan lahko živel enakopravno in da bi vsakemu zagotovili dostojno življenje, pri čemer ne bo trpel nestrpnosti. Na srečanju so govorili tudi o novem predlogu zakona o romski skupnosti. Po srečanju je predsednik Zveze Romov Jožek Horvat - Muc povedal, da Drnovšek dobro spremlja problematiko Romov in da jim je obljubil, da jim bo še naprej pomagal.

Drnovšek v Murski Soboti