Ministrica je ob tem pozdravila dejavnosti za ohranjanje in razvoj slovenske skupnosti v Porabju, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Srečanja so se kot predstavniki porabskih Slovencev udeležili zagovornica slovenske narodne skupnosti v madžarskem parlamentu Erika Köleš-Kiss, predsednik državne slovenske samouprave Karel Holec in predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovacs.

Sogovorniki so poudarili napredek, ki ga na številnih področjih opažajo v zadnjih letih, in poudarili najpomembnejše izzive, s katerimi se spoprijema skupnost na področju izobraževanja, spodbujanja rabe slovenskega jezika in zagotavljanja perspektive mladi generaciji Slovencev v Porabju. Posebej so se osredotočili na prizadevanja obeh držav za podporo gospodarskemu razvoju Porabja.

"Čeprav ne gre za številčno skupnost, sem bila pozitivno presenečena nad številnimi načrti in pobudami, ki zagotavljajo ohranjanje in razvoj slovenske skupnosti v Porabju. Dinamičnost in zagon skupnosti potrjujejo številni projekti, ki se financirajo iz evropskih skladov in krepijo tudi čezmejno sodelovanje," je po srečanju povedala ministrica Fajon.

Ob tem je poudarila tudi trajno zavezanost Slovenije prizadevanjem slovenske skupnosti na Madžarskem na vseh področjih, ki so pomembna za ohranjanje jezika, kulture in narodne identitete.

V okviru kratkega obiska je obiskala časopis Porabje in Radio Monošter. "Zahvalila bi se vsem, ki ohranjate slovenski jezik in ga prenašate na mlajše generacije," je še dejala.