V Ljubljani bodo 22. septembra za osebne avtomobile trajno zaprli Slovensko cesto. Foto: BoBo
V Ljubljani bodo 22. septembra za osebne avtomobile trajno zaprli Slovensko cesto. Foto: BoBo

Slogan letošnjega evropskega tedna mobilnosti je Vaš korak za čistejši zrak. Vsako mesto mora tako narediti korak za zmanjšanje avtomobilskega prometa.

Nekatere slovenske občine bodo začasno zaprle del svojih ulic za avtomobile, vse pa pripravljajo niz prireditev in izvedbo različnih ukrepov za trajnostno mobilnost. Občine lahko kadar koli v tednu mobilnosti pripravijo dan brez avtomobila in zaprejo mestna središča za motorni promet, sicer pa je tej pobudi namenjen zadnji dan evropskega tedna mobilnosti, 22. september.


Zapora Slovenske ceste kot trajnostni ukrep
V Ljubljani letos uvajajo dva trajna ukrepa. Prvi je preureditev in trajna prometna zapora Slovenske ceste na odseku Gosposvetska-Šubičeva, drugi pa uvedba električnega minibusa na zaprtih območjih mestnega središča.

Brezplačen prevoz v Mariboru
V Mariboru bodo osrednja prizorišča dogajanja na Trgu svobode, Trgu Leona Štuklja in na Lentu, kjer bodo meščane spodbujali k dejavnejšemu načinu preživljanja prostega časa. Prevoz z mestnimi avtobusi bo brezplačen.

Več koles v Velenju
Novo avtobusno postajališče z nadstrešnico pri mestnem stadionu in Medpodjetniškem izobraževalnem centru spada med letošnje trajnostne ukrepe v Velenju, kjer bodo tudi namestili več novih stojal za kolesa in uredili dve novi postaji BICY. Dan brez avtomobila pa bo v sredo med 9. in 15. uro na Rudarski cesti.

Kopica avtomobilov
Avtomobil ima vsak drugi Slovenec, in po tem bi lahko sklepali, da smo za Luksemburgom najbogatejši v Evropi. Po drugi strani pa dihamo skoraj najslabši zrak, vsaj v prestolnici, saj vsak slovenski avtomobil v povprečju v zrak spusti več kot 3.000 kilogramov plinov na leto.