Če hočemo ob 200.000 registriranih alkoholikih zmanjšati morijo na cestah, je treba slišati sporočilo: ne vozi in pij, pravi Kravos. Foto: MMC RTV SLO
Če hočemo ob 200.000 registriranih alkoholikih zmanjšati morijo na cestah, je treba slišati sporočilo: ne vozi in pij, pravi Kravos. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Kapun
Policija bo poostrila nadzor na cestah. Foto: MMC RTV SLO

Sporočilo policije v primeru alkoholiziranosti in vožnje je jasno: sta nezdružljiva, pravi vodja sektorja prometne policije na generalni policijski upravi Ivan Kapun. V petek, soboto in prihodnji konec tedna bodo policisti zato poostreno nadzirali vožnjo pod vplivom alkohola in točenje alkohola vinjenim v lokalih.

V novembru in decembru se je stanje prometne varnosti sicer izboljšalo, saj sta se odstotek vinjenih voznikov, povzročiteljev nesreč in stopnja alkoholiziranosti udeležencev znižala, je povedal Kapun. Nesreč s smrtnim izidom je bilo lani 206, letos pa do zdaj 166. Novembra in decembra lani je bilo skupaj 21 nesreč s smrtnim izidom, letos pa do danes 12.

Vinjeni ne pešačite
"Priporočamo, da se pri prometu držimo ničelne tolerance," poudarja predstavnica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Direkciji RS za ceste Mateja Markl. To pomeni, da ko vozniki pijejo, ne vozijo ali pa uporabijo prevoz druge vrste. Marklova je odsvetovala tudi pešačenje, saj je med smrtnimi žrtvami prometnih nesreč vsako leto veliko vinjenih pešcev.

Kravos pri tem dodaja, da ničelna toleranca pomeni nič promilov alkohola, da bi to dosegli bi morali uvesti spremembe zakona. Povedal je tudi, da je v Sloveniji registriranih 200.000 alkoholikov, zato bi morali ljudem za zmanjšanje morije sporočiti: "Ne vozi in pij."

Tudi gostinci naj bodo odgovorni?
Ob tem je Marklova prepričana, da se mora gostinec sam začeti spraševati o svoji moralni odgovornosti in ne točiti vinjenemu. Kravos pa je njene besede zavrnil, saj je to idealistično, ker je interes gostinca, da čim več zasluži. "Ob petkih in sobotah zvečer lokali kar 95 odstotkov dobička zaslužijo od alkohola," je povedal Kravos.

Pirotehnika pogost vzrok požarov
Vodja splošnega sektorja na GPU-ju Janez Ogulin je v tem prednovoletnem času izpostavil tudi problematiko pirotehničnih sredstev in opozoril, da lahko v gostinskih obratih zaradi uporabe pirotehničnih sredstev pride do požarov neslutenih razsežnosti. Lokali morajo zato poskrbeti za varnost obiskovalcev, policija pa bo skupaj z inšpektorati poostreno nadzirala predvsem tiste, v katerih potekajo javne prireditve.