Gostinci se bojijo, da bo tobačni zakon povzročil gospodarsko škodo. Foto: EPA
Gostinci se bojijo, da bo tobačni zakon povzročil gospodarsko škodo. Foto: EPA
Na škatlicah bo ob opozorilu, da je kajenje škodljivo, po novem še telefonska številka pomoči pri odvajanju od kajenja. Foto: RTV SLO

Povedali so, da želijo doseči vnovični premislek o negativnem vplivu zakona na gostinsko dejavnost. Zakon bo povzročil veliko gospodarsko škodo in delavce v gostinstvu postavil v položaj vzgojiteljev, inšpekcije in organov pregona, so dodali. Menijo, da je zakon ustavno sporen, in bodo zato vložili ustavno pobudo.

Po njihovem mnenju je kršen člen ustave, ki onemogoča delo mlajšim od 18 let. Kazen pa pade le na lastnike in upravljavce lokalov. Združenje ugotavlja, da so bili vsi njihovi predlogi spregledani, čeprav so, dodajajo, podali dobre argumente.

V državah Evropske unije, kjer so že sprejeli tak zakon, so omogočili minimalno polletno prehodno obdobje, v Sloveniji pa bo že od začetka avgusta kajenje v javnih zaprtih in delovnih prostorih prepovedano.

Prodajalec lahko zahteva dokaz o polnoletnosti
Poslanci so 22. junija podprli novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. V njej je zapisano, da se starostna meja tako za prodajalce kot za kupce tobaka zviša s 15 na 18 let. Prodajalci pa bodo od kupcev lahko zahtevali, da z osebnim dokumentom dokažejo svojo polnoletnost.

Kajenje bo dovoljeno le v posebnih prostorih ponudnikov nočitev, domovih za ostarele, zaporih, psihiatričnih bolnišnicah ter prostorih, namenjenih izključno kajenju. Zaposleni pa se lahko v njih zadržujejo le v času, ko se tam ne kadi. V vzgojno-izobraževalnih ustanovah ter slaščičarnah in mlečnih restavracijah ne bodo dovoljene niti kadilnice.

Na embalažah tobačnih izdelkov bodo zapisovali še telefonsko številko za pomoč pri odvajanju od kajenja, ki jo bo izbral minister za zdravje.