Predlog sestave nove komisije z razdelitvijo resorjev bo von der Leyen predstavila sredi septembra. Foto: BoBo
Predlog sestave nove komisije z razdelitvijo resorjev bo von der Leyen predstavila sredi septembra. Foto: BoBo

Predsednica Evropske komisije je, kot je napovedala po vnovični izvolitvi na čelo te evropske institucije, pogovore s komisarskimi kandidati začela sredi meseca. Najprej je pogovore opravila s sedanjimi evropskimi komisarji, ki so jih države članice vnovič predlagale za člane komisije, v tem tednu pa načrtuje pogovore tudi z novinci.

Podrobnosti srečanj s kandidati, ki ga bo z Veselom opravila danes dopoldne, von der Leyen ne razkriva javnosti, tako da o poteku sestavljanja nove komisije ni veliko znanega.

Tako tudi ni pričakovati, da bo že po današnjem pogovoru znano, vodenje katerega resorja bi lahko prevzel slovenski komisarski kandidat, ki bo v komisiji nasledil Janeza Lenarčiča. Ta je pristojen za krizno upravljanje, Vesel pa je doslej med preferencami glede resorjev izpostavljal področja proračuna, administracije in širitve EU-ja.

Predlog sestave nove komisije z razdelitvijo resorjev bo von der Leyen predstavila sredi septembra, oktobra pa nato kandidate čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta. Sledilo bo še potrjevanje celotne komisije na plenarnem zasedanju parlamenta, kar bi se lahko zgodilo v drugi polovici oktobra ali novembra.

Doslej so znana imena 21 komisarskih kandidatov, med katerimi je 16 moških. To nemški političarki otežuje uresničitev cilja, da bi bila prihodnja Evropska komisija spolno uravnotežena.