Slovesnost je potekala ob znamenitem dražgoškem spomeniku, ki že leta čaka na obnovo. Foto: MMC RTV SLO
Slovesnost je potekala ob znamenitem dražgoškem spomeniku, ki že leta čaka na obnovo. Foto: MMC RTV SLO
Türk predvsem o spravi

"Slovenski oboroženi odpor zoper tujo vojaško okupacijo je v razmerah, ki so bile videti brezupne, pokazal pot v prihodnost. Ta odpor je dokazal nezlomljivost narodnega duha in volje do življenja. Narod, ki je uspel dokazati tolikšno vitalno moč v tistih težkih časih in jo potrditi v času osamosvojitvene države, mora biti sposoben najti odgovore na današnje izzive," je še zatrdil slavnostni govornik.

Letos prireditev krajša
V Dražgošah se je znane bitke narodnoosvobodilnega boja izpred 66 let kljub slabemu vremenu spomnilo več tisoč ljudi. Prireditev je bila letos nekoliko krajša, saj želijo organizatorji nekaj sredstev privarčevati in jih nameniti za zdravstveno oskrbo v Železnikih in za dražgoške gasilce, ki so v nedavni ujmi pomagali prizadetemu kraju.

Med štiri in sedem tisoč udeležencev
Ob visoki obletnici dražgoške bitke se je tako na prizorišču velikega, a tragičnega dogodka iz zgodovine slovenskega naroda zbralo od štiri do sedem tisoč ljudi. Udeležence je iz vse Slovenije pripeljalo 55 avtobusov.

Pohodnikov manj kot pretekla leta
Manj kot druga leta pa je bilo verjetno zaradi težkih in razmočenih poti tistih, ki so v Dražgoše prišli peš v okviru desetih organiziranih pohodih, med katerimi po tradiciji in težavnosti izstopata predvsem dva. To sta pohod Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni, dolg 38 kilometrov, ki udeležencem vzame od 10 do 12 ur, in Pohod od Železnikov prek Ratitovca do Dražgoš. Ta meri 25 kilometrov in prav tako traja od 10 do 12 ur. Prvega se je udeležilo 279 pohodnikov, drugega pa 107.

Dražgoše: vrhunec sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice
Slovesnost sicer predstavlja vrhunec sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice, ki jo že 51. zapored organizira Zveza združenj borcev in udeležencev NOB-ja.

Pod streli Nemcev padlo devet partizanov in 41 domačinov
Kot je znano, je pred 66 leti v bitki narodnoosvobodilnega boja med tridnevnim nemškim obleganjem položajev Cankarjevega bataljona padlo devet partizanov. Po umiku bataljona pa je nemška vojska ustrelila še 41 domačinov in požgala vas.

Türk predvsem o spravi