Predsednik je govoril o odnosih s Hrvaško, evropskih volitvah, aferi Ultra in o gospodarski krizi. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik je govoril o odnosih s Hrvaško, evropskih volitvah, aferi Ultra in o gospodarski krizi. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s predsednikom države

"Trenutno ni jasno, ali si Hrvaška res želi hitro vstopiti v EU," je v intervjuju za TV Slovenija dejal slovenski predsednik. Opozoril je, da je v odnosih s Hrvaško ključno zagotoviti primerno raven medsebojnega spoštovanja, saj se po njegovih besedah "včasih obnašamo kot sprti sorodniki, ki so se navadili pogovarjati po domače in ne upoštevati forme, ki je v diplomaciji običaj".

Evropske volitve: Čutiti je bilo določeno apatijo
Komentiral je tudi izide volitev v Evropski parlament. Povedal je, da levici ni uspelo podati lastne alternative, lastne vizije, kako iz krize. Tudi pogledi levice so bili po njegovem mnenju le variacije na teme in predloge, ki jih oblikujejo glavne stranke, ki so na oblasti v največjih državah Evropske unije, zlasti v Franciji in Nemčiji.

Pri tem je poudaril, da je bilo na nedavnih volitvah opaziti tudi določeno apatijo in nezaupanje v evropske institucije, kar se je odrazilo v zmanjšani volilni udeležbi. Izpostavil je tudi določen porast podpore ekstremnim pogledom.

Kaj lahko naredimo sami, da bomo boljši?
Glede afere Ultra, ki je spremljala evropske volitve, je opozoril, da je pri nas precej manire kazanja s prstom na druge, iz katere pa po njegovem prepričanju ne izvira kakšna posebna moralna moč. "Ljudje, ki so priča takemu dogodku, bi se morali vprašati, kaj lahko naredijo sami, da bodo boljši," je menil in zavrnil namige, da gre pri podpori visokošolskemu ministru Gregorju Golobiču za plačevanje uslug iz preteklosti in take trditve označil za izmišljene.

Türk meni, da bi morebitna vladna kriza še poglobila splošni krizni položaj. Pri tem je dodal, da Slovenija potrebuje vlado, ki bo delovala bolj strnjeno, odločneje in prodorneje kot doslej. Vladne poteze v boju zoper krizo je sicer označil kot prave, pri čemer si zastavlja vprašanje, ali jih je vlada naredila dovolj hitro.

Trenutni časi niso naklonjeni mladim
Predsednik je v kontekstu razmisleka ob skorajšnjem dnevu državnosti opozoril na vprašanje mladih. Sam meni, da njihova prihodnost ni jasna in da jim razmere niso posebej naklonjene. Pogodbe o delu so pogosto kratkoročne, težko dobivajo posojila, težko se vzpostavljajo pogoji za vzpostavljanje družine. Na tem področju Slovenijo čakajo resne preizkušnje, še meni predsednik Türk.

Pogovor s predsednikom države