Kljub rezom v porabo vlada obljublja, da bo nekaj denarja preusmerila v državne naložbe in poskušala s tem pripomoči k gospodarski rasti. Foto: BoBo
Kljub rezom v porabo vlada obljublja, da bo nekaj denarja preusmerila v državne naložbe in poskušala s tem pripomoči k gospodarski rasti. Foto: BoBo
Dušan Mramor
Finančni minister Mramor svari: Brez dodatnih ukrepov utegne proračunski primanjkljaj za leto 2015 znašati več kot pet odstotkov BDP-ja. Foto: BoBo

Kje najti denar za znižanje primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda? Vlada bo nabor ukrepov za dosego cilja, ki jih je določila konec oktobra, po napovedih znova pregledala na tokratni seji. Na strani prihodkov je pred dobrim mesecem dni predvidela 108 milijonov evrov dodatnih prilivov, na strani odhodkov pa znižanje za 600 milijonov, za Drugo jutranjo kroniko Radia Slovenija poroča Zdenka Bakalar.
A dogovor s sindikati javnega sektorja je prinesel manjši izkupiček od želenega, še vedno so odprti 100-milijonski prihranek pri občinah in dodatne okoljske dajatve. Trošarinam na sladke pijače se je koalicija odrekla.

Mogoče alternative
Bo vlada med pregledom izvajanja prvotnih ukrepov predlagala druge in nadomestne? Če se bo za to odločila, je zdaj poglavitno vprašanje, kam bo "udarila"? Mogoče je, da bo ministrstvom kar na počez naložila, naj sami poiščejo še dodaten odstotek prihrankov. Zdaj so že bolj domači s svojimi proračuni in nalogami.

Ministrski zbor se lahko odloči za zgodnejšo vpeljavo davčnih blagajn in tako hitrejše finančne učinke, ki si jih od tega obetajo. Težko bi pričakovali še kakšne pomembnejše nadomestne ukrepe, tako glede davkov kot resnejših rezov v izdatke, saj je vlada komajda za silo umirila razmere, poroča Bakalarjeva.

Izboljšana gospodarska rast
Verjetno si nekaj dodatnih prilivov obeta tudi od boljšega gospodarskega položaja, kar na drugi strani pomeni tudi manj izdatkov za socialna nadomestila in nadomestila brezposelnim.

Lahko pa se seveda odloči, da ne bo ravno za četrtino povečala izdatke za naložbe in s tem spodbujala gospodarsko okrevanje, kot je ob objavi spontanega scenarija napovedal finančni minister Dušan Mramor.

Mramor svari
Vlada se je tudi že seznanila z informacijo o projektni pisarni, tisti, ki naj bi nekako skrbela za razvojne naložbe. Skratka, vlada bo na vmesni etapi presodila, koliko je še oddaljena od cilja, to pa je proračunski primanjkljaj okrog milijarde evrov. Brez ukrepov bo primanjkljaj za leto 2015 namesto 2,4 odstotka BDP-ja znašal pet odstotkov, svari Mramor.

Do zdaj je DZ že dvignil davek na finančne storitve in zavarovalne posle, pa tudi ohranil najvišji dohodninski razred s 50-odstotno obdavčitvijo tudi za prihodnje leto; vse z namenom krpanja proračunske luknje. Je pa vlada pod pritiski gospodarstva morala umakniti t.i. davek na sladkor.

Letošnji proračunski primanjkljaj znaša 1,2 milijarde zaradi višjih izdatkov za obresti in za pokojnine, je za Radio Slovenija poročala Zdenka Bakalar.

Med drugim bo na tokratni seji vlada odločala še o predlogu sklepa o brezplačnem prenosu deleža v gospodarski družbi Lipica Turizem na državo, poroča Slovenska tiskovna agencija. Sindikalisti temu nasprotujejo in predlagajo, da Lipica Turizem ponovno postane del Kobilarne Lipica.