Sogovorniki v podkastu. Foto: Radio Slovenija
Sogovorniki v podkastu. Foto: Radio Slovenija

Glede referendumske polomije spomnimo, da so parlamentarne stranke složno (le brez koalicijske Levice) navijale za razpis posvetovalnega referenduma o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne, (čeprav naj bi šlo le za posvetovanje o tem, ali naj bo jedrska energija naša prihodnost), nato pa so složno sklenile, da se politika o tem z ljudstvom vendarle ne bi posvetovala. Vsaj za zdaj ne.

"Na uradno kampanjo se politične stranke niso pripravile niti vsebinsko, niti organizacijsko, niti finančno. Kot smo lahko izvedeli, se stranke niso hotele izčrpavati na tem referendumu in da naj drugi interesi plačajo to kampanjo," pojasnjuje kolega z Dela Uroš Esih. Vse skupaj se je začelo zapletati z nizom dogodkov, naprej našteva Esih, denimo, intervju v Mladini z nekdanjim politikom Gregorjem Golobičem, ki je že v času naložbe v Teš 6 s svojo stranko edini opozarjal na zgrešenost naložbe, kar se danes potrjuje, danes vidi vzporednice z načrtovanjem naložbe v JEK 2. "Očitno je povedal to, kar znaten del volilnega telesa žuli. Sodu pa je izbilo dno razkritje v oddaji Tarča na TV Slovenija – nadkoalicijsko, nadblokovsko, nadideološko dogovarjanje o tem, kako zaobiti ljudsko voljo, če slučajno volja ljudi ne bo potrdila politične volje," še dodaja Esih.

Vlada RS. Foto: BoBo
Vlada RS. Foto: BoBo

Politolog dr. Marko Hočevar pojasni, da je energetski sektor eden redkih, kjer je Slovenija z državnim lastništvom ohranila avtonomijo, zato ni presenetljiv močan interes igralcev v elektrogospodarstvu. Poleg tega je odločanje o energetski prihodnosti sovpadlo s spoznanjem, da bo treba Teš zapreti. Zato nenačelna politična koalicija ni nekaj novega, hkrati je pomemben del Gibanja Svoboda s predsednikom na čelu organsko povezan z energetiko.

"Kar je v tem dogajanju zanimivo, je to, kako je največji vladni stranki spet spodrsnilo na političnem parketu, ker ne zna predvideti potez vnaprej. Ničkolikokrat so se znašli na krivi nogi ob potezah SDS-a. Zdaj gre zgodba spet v tej smeri, saj je SDS izsilil referendum že januarja, k temu so se priključili, zdaj so skupaj z njimi izstopili s tega vlaka. Pri referendumu namreč ni šlo za preverjanje, ali je ljudstvo za ali proti, ampak za to, da potrdijo ljudsko voljo za. Neposredna demokracija je bila zanje potrebna le, dokler bi legitimirala politične odločitve za zaprtimi vrati," razmišlja Hočevar in dodaja, da politično zgodbo v državi še vedno vodi SDS, čeprav bo višjo ceno plačala Svoboda.

Glede prerivanje na desnici in napovedi ustanavljanja nove stranke Anžeta Logarja kolega Esih dvomi o iskrenosti Janševih puščic, ki jih namenja odpadnikoma Logarju in njegovi politični sopotnici Evi Irgl, bolj lahko verjamemo, da so s pojavom novega igralca na desnosredinskem polju lahko zaskrbljeni v vrhu NSi-ja. Politolog Hočevar pa opozori na jasno namero predvsem finančnih, energetskih in drugih centrov moči, da bo naslednja vlada v Sloveniji velika koalicija. Za konec še komentiramo ovadbo predsednika vlade zaradi domnevnih pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Pri tem novinar Dela pa oceni, da je spor med Golobom in Bobnar zagotovo političen, kot trdi Bobnar, a da se je antijanšist Golob na ovadbo odzval – kot janšist.

Veliki poraz velike koalicije – Uroš Esih, Delo, dr. Marko Hočevar, FDV