Foto:
Foto:

Zato so predstavniki zveze danes vlado pozvali k ukrepanju in boljšemu sodelovanju z njimi, saj z njenim dosedanjim odzivom niso zadovoljni, je povedala predsednica zveze Mateja Kožuh Novak.

Kot je povedala na današnji novinarski konferenci, so v sredo dobili na vpogled predlog zakona o varstvenih dodatkih. "Predlog podpiramo, a vladi predlagamo, naj se v njem zviša osnova za odmero varstvenega dodatka, da bo več tistih upokojencev, ki so na robu preživetja, dobilo možnost za ta dodatek," je povzela predsednica. Po njenih besedah bi to lahko dobilo 1.600 upokojencev, ki so lani iz tega izpadli.

Upokojenci pozdravljajo nekatere dobre rešitve
V predlogu pozdravljajo znova predvideno dvakrat letno usklajevanje dodatkov skupaj s pokojninami in to, da se bo od zdaj le pilotsko preverjalo, kdo je upravičen do varstvenega dodatka. "Druga izboljšava pa je, da se bodo usklajevale tudi vdovske pokojnine in dodatki, ki jih dobijo tisti, ki so pokojnino zaslužili v drugih nekdanjih jugoslovanskih republikah," je nanizala Kožuh Novakova.

Proti privatizaciji in razprodaji zavarovalnic
Zveza glede lastninjenja Zavarovalnice Triglav podpira predlog državnega sveta, ki predvideva, da lastnik delnic iz nenominiranega kapitala Zavarovalnice Triglav postane ZPIZ, z njimi pa zanj upravlja Kad. "Smo proti privatizaciji in razprodaji zavarovalnic," je poudaril podpredsednik zveze Aldo Trnovec, ki je vladni predlog o tem pospremil z besedami: "Ne
razumemo, da se ne spoštuje referendumske volje ljudi."

R. B.